Kultura     | 12.12.2019. 14:02 |

Na Filozofskom fakultetu Sarajevo konferencija o Danteu Alighieriju

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Filozofski fakultet u Sarajevu organizovao je danas naučnu konferenciju posvećenu italijanskom pjesniku, prozaisti i političaru Danteu Alighieriju, kao uvod u obilježavanje 700 godina od smrti tog velikana, koje će biti upriličeno 2021. godine.

Konferencija je okupila naučnike iz različitih dijelova Balkana kako bi razgovarali o Danteu, njegovoj poeziji, značaju na Balkanu te načinima rasprostranjivanja njegovog djela.

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Dželilović, koji je doktorirao s temom "Dante u slavenskoj književnoj kritici XX vijeka", a koja je u prerađenom obliku objavljena i kao monografija pod naslovom "Slaveni o Danteu", ističe za Fenu da djelo Alighierija spada u red najznačajnijih u svjetskoj književnosti svih vremena.

To pokazuje, smatra Dželilović, i recepcija Danteovog poetskog djela u slavenskom svijetu, pa i kod južnih Slavena.

- Današnja naučna konferencija je pravovremen osvrt na njegovo djelo kako bi se 700. godišnjica njegove smrti 2021. mogla obilježiti s punim akademskim dignitetom. Biće tu riječi ne samo o univerzalnosti njegovog djela, njegovoj savremenosti, nego i njegovom uticaju na književno stvaranje južnih Slavena od perioda romantizma pa sve do danas. I ne samo na književno, nego i druga umjetnička polja poput slikarstva, skulpture, teatra, pa i filma - smatra Dželilović.

Podvukao je da će posebno mjesto u radu konferencije zauzeti pitanje kritičke valorizacije Alighierijevog djela na Balkanu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljena web platforma o stećcima

Grant Vlade Japana za kabinet japanskog jezika i kulture na Filozofskom fakultet

Na Filozofskom fakultetu pomocija knjige prof. dr. Edina Radušića

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije