Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 14:12 |

Pripremiti BiH za članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) – Projekt “EU za bolju civilnu zaštitu - Izgradnja i jačanje kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Evropske unije“  je od izuzetne važnosti za strukture civilne zaštite u BiH jer je, pored ostalog, i osnov za njen prijem u članstvo Mehanizma za civilnu zaštitu EU – rečeno je danas u Sarajevu na Konferenciji „Priprema BiH za Mehanizam civilne zaštite Evropske unije“.

Od početka marta ove godine implementira se ovaj projekt koji provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kao voditelj Konzorcija sa partnerom iz BiH, Ascijacijom za upravljanje rizicima –AZUR, a koji su odabrani kroz međunarodni poziv od strane Delegacije EU u BiH.

Projekt traje dvije godine (2019-2021) i u cijelosti ga finansira Evropska unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA), u vrijednosti od približno 1,5 miliona eura, namijenjenih za obuke, vježbe, planove, procjene i druge dokumente, a korisnici su: Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Republička uprava Civilne zaštite, Odjel za javnu sigurnost Brčko distrikt BiH i lokalne zajednice.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji EU u BiH  Nicolas Bizel je kazao da ovaj projekt prvenstveno ima za cilj da Bosnu i Hercegovinu pripremi da se pridruži Mehanizmu civilne zaštite EU i da to učini kao punopravna članica tog mehanizma.

– Kad obim određene vanredne situacije preraste kapacitete zemlje da pruži odgovor na nju, može tražiti pomoć kroz ovaj mehanizam. U ovom trenutku BiH već prima takvu pomoć kroz ovaj mehanizham, kroz svoj status treće zemlje – naveo je Bizel.        

Podsjetio je da se to već i dešavalo kad se pripremao odgovor na poplave 2014. godine.

Napomenuo je da je prilikom nedavnog zemljotresa u Albaniji, Mehanizam EU odmah bio aktiviran i odmah su u Albaniju poslani timovi za traganje i spašavanje iz Grčke, Italije i Rumunije i isporučena je pomoć iz ukupno 20 država članica.

Pojasnio je da prije ulaska u Mehanizam, Evropska unija mora biti sigurna da unutar BiH postoji mehanizam civilne zaštite koji dobro funkcionira.

- Kad se rijeke izlijevaju iz svojih korita, kada zemlja podrhtava, kad šume gore, želimo da budemo sigurni da svi rade kao jedan da se osigura najbrža pomoć. Projekt „EU za bolju civilnu zaštitu“ i cijela EU su tu u BiH da se upravo to i uradi i da BiH bude u potpunosti osposobljena za punopravno članstvo u ovom mehanizmu – poručio je Bizel.

Koordinator ovog projekta uime Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković je istaknuo da je ovaj projekt uvjet za prijem BiH u Mehanizam civilne zaštite EU.

Pojasnio je da je to bitno za BiH zbog toga „što ćemo ubrzati primjenu standarda EU u oblasti zaštite i spašavanja i što ćemo imati mogućnost bržeg pristupa fondovima i sredstvima koja se dodjeljuju kroz fondove EU“.

- Vrlo je bitno da ćemo mi, kroz ovaj projekt, pored sredstava od blizu milion i po eura, kroz drugi Lot nabaviti opremu u vrijednosti milion eura za tim u RS za spašavanje iz ruševina, te  u Federaciji BiH za rano otkrivanje određenih opsasnosti, prvenstveno kada su u pitanju požari – kazao je Brković.

Dodao je da će kroz ovaj projekt u potpunosti, u skladu sa standardima EU, obučiti timove za spašavanje na vodi, timove za spašavanje iz ruševina i timove koji uspostavljaju kampove u slučajevima kao što je na primjer migrantska kriza u BiH, čime će biti unaprijeđen komplentan sistem.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Damir Trut je kazao da bi ovim projektom BiH trebala postići razinu interoperabilnosti, podići sposobnosti svojih snaga na višu razinu i u operativnom smislu, ali i u smislu prilagođavanja procedura, „da mogu nakon toga funkcionirati i raditi u međunarodnom okružju“.

Naveo je da prilikom posljednjeg potresa u Albaniji, BiH nije mogla sudjelovati u pružanju pomoći iako je ponudila svoje snage, jer nema procedure po kojima se funkcionira u takvim međunarodnim aktivnostima, dok je Hrvatska tu pomoć dala u vrlo kratkom roku.  

- Želimo da taj sustav koji je u BiH bude bolji, kvalitetniji, da nakon toga uđe i u Mehanizam EU, a kroz Mehanizam EU u neko buduće vrijeme i u samu EU, kako bi mogao koristiti sve benefite koji se mogu iz te organizacije dobiti, ali isto tako kako bi bio dobar suradnik i kontribjutor u međunarodnim aktivnostima – kazao je Trut.        

Predstavnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Ramo Dautbašić je kazao da se BiH nalazi na polovini implementacije ovog projekta koji je za FUCZ jako interesantan i bitan, te da u narednih 18 mjeseci slijedi još dosta vrlo važnih projekata i aktivnosti u okviru ovog projekta.    

Pomenuo je i održavanje zajedničke vježbe na otvorenom prostoru koja će biti organizirana u Banja Luci.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović je kazao da je za sve pripadnike sistema zaštite i spašavanja bitno da budu obučeni, opremljeni i dobro organizirani.

– Postoje zakoni i procedure, ali u slučajevima katastrofe ili nepogode humanost i solidarnost je ono što je svima u prvom planu – kazao je Novitović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!