Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 15:14 |

Vlada Brčkog razmatrala Akcioni plan za poboljšanje položaja mladih

FENA Saopćenje

BRČKO, 12. decembra (FENA) - Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je održala 4. tematsku sjednicu i razmatrala Akcioni plan 2020–2022. godina za poboljšanje položaja i statusa mladih u Brčko distriktu BiH predložen od strane Vijeća mladih Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić kazao je da je Vlada razmotrila informaciju i Akcioni plan i zadužila sva nadležna odjeljenja, organe uprave, institucije da u narednom periodu razmotre navedene mjere, predlože načine rješavanja tih mjera i budžetsku implikaciju, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

"Dat je rok od 30 dana gdje će na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove biti formirana jedna grupa od rukovodilaca organa javne uprave i institucija kako bi se predložene mjere izanalizirale i provele, kao i budžetske implikacije, i eventualno da se predlože dodatne mjere, a koje imaju za cilj poboljšanje položaja mladih u Brčko distriktu BiH", kazao je Blažić.

Dodao je kako su predložene mjere provedive u naredne dvije godine.

"Siguran sam da možemo očekivati da ćemo u roku od ovih trideset dana imati konkretne mjere koje će Vlada usvojiti i dati zadatak organima uprave, institucijama, da te mjere provedu u naredne dvije godine", kazao je Blažić.

Predsjednica Vijeća mladih Brčko distrikta BiH Tea Ružić istakla je da se Akcioni plan sastoji od četiri oblasti značajne za mlade.

"To je oblast preduzetništva, mladi i samozapošljavanje, stambena politika prema mladima, obrazovanje i stručno usavršavanje mladih i institucionalno sudjelovanje mladih, od čega bismo izdvojili prvu mjeru, a to je projekt podrške mladim preduzetnicima kroz izgradnju poslovnog inkubatora u centralnoj gradskoj zoni. Ono što bismo još izdvojili jeste ponovno uvođenje stipendija studentima deficitarnih struka, odnosno da se u ovim stipendijama rangiraju ponovo studenti deficitarnih struka i uvođenje srednjoškolskih stipendija na prijedlog naših srednjoškolaca, kao i izgradnja studentskog i školskog doma na prijedlog studenata brčanskih fakulteta", kazala je Ružić.

Ona je dodala da je ovo prvi akcioni plan i da ne planiraju stati na tome.

„Mislimo da je ovo dobar put kojim smo krenuli”, kazala je Ružić, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Vlada Brčkog: Za program samozapošljavanja u poljoprivredi 500 hiljada maraka

U Konjicu potpisan Akcioni plan za društvenu koheziju zajednice

Vlada Brčkog odobrila 87.240,00 KM neprofitnim organizacijama

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti