Sport     | 12.12.2019. 15:23 |

Predsjednik UEFA-e proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin na svečanoj ceremoniji u Zagrebu proglašen je ambasadorom Sportskih Igara mladih. Plaketu mu je predao najdugovječniji ambasador Sportskih igara mladih, Predrag Mijatović.

Čestitke su mu uputili i svjetski poznati ambasadori Igara: Edin Džeko iz Rima, Luka Modrić iz Madrida, Nemanja Matić iz Manchestera te Johannes Hahn, komesar Evropske unije za proširenje, saopćeno je iz Sportskih igara mladih.

- Srdačno vam čestitam na tituli ambasadora Sportskih igara mladih i želim vam dobrodošlicu u našu porodicu. Igre su najljepša priča Evrope i trebaju našu punu podršku u promociji sporta i sportskog načina života - poručio je Edin Džeko. 

Čeferin se ovom prilikom pridružio Edinu Džeki, Miralemu Pjaniću, Luki Modriću, Nemanji Matiću, Mirzi Teletoviću, Džananu Musi, Vedadu Ibiševiću, Ivici Osimu te mnogim drugim ambasadorima Igara.

- Veliko mi je zadovoljstvo što vam mogu čestitati na ulasku u obitelj Sportskih igara mladih. Kao ponosni ambasador najveće amaterske manifestacije u Europi, šaljem pozdrave iz Madrida, te sam siguran da će uz vaš angažman ovaj projekt još više rasti i napredovati - istakao je Luka Modrić.

U sklopu programa predstavljen je i projekat Youth Sports Fair Chance koji okuplja partnere iz sedam zemalja: Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Italije, Makedonije, Srbije i BiH u trajanju od dvije godine.

Predsjednik regionalnog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić podijelio je i plakete dugogodišnjim partnerima Igara te istakao da "ono što je stvarno bitno za Igre je da smo uspjeli postići mnogo na ovom našem teškom teritoriju u pogledu povezivanja djece".

- S ovog mjesta mogu stvarno obećati kako ćemo u budućnosti to još više činiti uz našeg novog ambasadora, gospodina Čeferina. Gospodin Čeferin upoznat je i povezan sa situacijama u našim državama i zaista su sve njegove poruke kako djeca kroz Igre ne gledaju tko je iz koje države, koje je netko boje kože ili spola ono najvažnije što promoviramo u Igrama i što ćemo u budućnosti još više isticati - izjavio je Marić. 

Nogomet je najmasovniji sport u sklopu BH Telecom Sportskih igara mladih, a najmasovnija platforma je Coca-Cola Cup u kojem svake godine učestvuje više od 35.000 djece i mladih. Jačanje ženskog nogometa jedan je od strateških ciljeva UEFA-e i uz njenu podršku Sportske igre mladih će u 2020. godini pokrenuti turnire za ženski nogomet. Igre će i naredne godine nastaviti projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Karl-Heinz Rummenigge proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih

UEFA preselila utakmicu između Izraela i Islanda u Budimpeštu

Zvonimir Boban napušta visoku poziciju u UEFA-i

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana