Bosna i Hercegovina     | 12.12.2019. 16:28 |

Finansijska pomoć za saniranje posljedica požara na bužimskoj osnovnoj školi

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. decembra (FENA) - Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su u četvrtak u Mostaru Ugovor o finansijskoj pomoći za saniranje posljedica požara na Osnovnoj školi "Mirsad Salkić-Čava" u Bužimu.

Vrijednost potpisanog ugovora je 100.000 maraka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Prije mjesec dana spomenutu osnovnu školu zahvatio je požar kojega su uzrokovale neispravne instalacije, pri čemu je uništena krovna konstrukcija i pričinjena materijalna šteta kako u holu škole, tako i u učionicama, a izgorio je i dio dokumentacije u školi.

"Ministarstvo je odmah reagiralo, nakon čega je Federalna vlada žurno i odobrila navedeni iznos za saniranje posljedica požara na bužimskoj osnovnoj školi. Vjerujem da će i sanacioni radovi teći po planu i da će prostori škole što skorije ponovno biti spremni za učenike i nastavni proces. Na prvom mjestu su nam sigurnost djece i njihovo zdravlje, uz osiguranje kvalitetnih i odgovarajućih uvjeta za učenje i rad“, istaknula je ministrica Dilberović.

Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH prepoznala upućenu inicijativu kao prioritetnu te odobrila navedeni iznos za bužimsku školu.

"Zahvaljujem se što su uradili sve da se brzo osiguraju tražena sredstva. Također, pozivam i Vladu USK-a da slijedi ovaj primjer te obećani iznos od 70.000 maraka što skorije uplati kako bi se mogle u potpunosti sanirati posljedice požara. Na taj način naša djeca imala bi siguran krov nad glavom tokom pohađanja nastave i potpuno uslovne prostorije kakve zaslužuju“, kazao je Nanić.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

FMON pokrovitelj sarajevskog Sajma knjiga, predstavlja i svoju izdavačku djelatnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

FMON potpisao Memorandum o suradnji s Udruženjem NARKO-NE

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'