Svijet     | 12.12.2019. 19:58 |

Sukobi u Indiji zbog zakona o državljanstvu

FENA Internet

GUWAHATI, 12. decembra (FENA) - Nasilničke grupe ljudi u sjeveroistočnoj indijskoj državi Assam danas su palile zgrade i sukobile se s policijom. U sukobima su ubijene dvije osobe i 11 ranjeno.

Nasilje se dodatno intenziviralo nakon usvanja zakona o državljanstvu. 

Parlament Indije usvojio je u srijedu kontroverzni zakon o državljanstvu, koji odobrava državljanstvo manjinama kojima prijeti progon u tri susjedne države, ali se ne odnosi na muslimane, javljaju agencije. 

Hinduistička nacionalna vlada premijera Narendra Modija navodi da zakon o državljanstvu ima za cilj da zaštiti manjine iz Bangladeša, Pakistana i Afganistana, podsjeća Reuters. Njime se omogućava indijsko državljanstvo budistima, kršćanima, hinduistima, džainistima, parsima i sikhima koji su pobjegli iz navedene tri države prije 2015.

Policija je saopćila da su morali da otvore vatru u oblasti Lalung Gaon u Guwahatiju nakon što su ih demonstranti gađali kamenjem, piše Press Trust of India (PTI).

Sve obrazovne institucije u cijeloj državi su zatvorene. Vojska je raspoređena u regijama Guwahatiju, Tinsukiji, Jorhatu i Dibrugarhu, rekli su zvaničnici. Otkazan je avionski i željeznički saobraćaj prema i iz Assama.

Područje Guwahati-Shillong se pretvorilo u ratnu zonu jer su demonstranti uništavali trgovine i zgrade, palili gume i sukobljavali se sa sigurnosnim snagama.

Studentska asocijacija AASU i seljačka organizacija KMSS pozvali su na masovno okupljanje na igralištu Latashil u gradu.

Bez obzira na ograničenja, nekoliko uglednih ličnosti iz filmske i muzičke industrije, uključujući ikonu Zueen Garg, pridružilo se skupu zajedno sa studentima, navodi PTI.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu