Svijet     | 12.12.2019. 23:53 |

Velika Britanija - Konzervativci se spremaju za pobjedu na izborima

FENA Internet

LONDON, 12. decembra (FENA) - Konzervativci su spremaju da osvoje većinu na 86 biračkih jedinica na općim izborima, navodi se u izlaznim anketama BBC-a, ITV-a i Sky Newsa.

Istraživanje provedeno na biračkim mjestima u Velikoj Britaniji sugeriše da će Torijevci dobiti 368 zastupnika što je 50 više nego na izborima 2017. nakon što se završi prebrojavanje glasačkih listića.

Prema izlaznim anketama, laburisti bi trebali dobiti 191 zastupničko mjesto, liberalni demokrati 13, stranka za Brexit nijedno i SNP 55. Zelena stranka i dalje će imati jednog zastupnika, a stranka Plaid Cymru će izgubiti jedno mjesto od ukupno tri, sugeriše anketa.

Prvi opći rezultati izbora trebaju stići prije ponoći, a konačni se ukupni rezultat očekuje do podne u petak. Pri provođenju izlaznih anketa birači se mole da popune nevalidni glasački listić, koji izgledaju isto kao onaj koji su popunili na biračkom mjestu, a koji bi popunili na isti način kao i onaj pravi.

Izlaznu anketu proveo je Ipsos Mori na 144 biračka mjesta s 22.790 birača. Izlazne ankete pokazale su se vrlo preciznim posljednjih godina. U 2017. godini tačno su predviđeni rezultati za parlament na kojem nije bilo većinskog pobjednika, a u 2015. godini predviđalo se da će Konzervativci biti najuspješnija stranka na izborima.

BBC-eva urednica za politiku Laura Kuenssberg rekla je da će, ako su brojke izlaznih anketa pokažu kao tačne, tada čelnik Konzervativne stranke i premijer Boris Johnson dobiti podršku koja mu je potrebna u parlamentu za izlazak Velike Britanije iz EU sljedećeg mjeseca.

To bi bila najveća pobjeda konzervativaca od 1987. i najgori rezultat za laburiste od 1935. godine, pokazuje anketa, a predviđa se da će izgubiti 71 mjesto.

Međutim, neće se znati da li su izlazne ankete tačne sve dok se ne objave zvanični rezultati u petak ujutro. Ovo su treći opći izbori u Velikoj Britaniji u manje od pet godina i prvi koji su se održali u decembru od 1923.

Premijer Johnson nemilosrdno se fokusirao na jednu poruku: "Okončajmo Brexit", obećavši da će Britanija izaći iz EU do 31. januara 2020. ako dobije većinu.

Njegov glavni suparnik, laburistički vođa Jeremy Corbyn, obećao je biračima još jedan referendum na kojem bi ponovo glasali o tome da li žele izaći ili ostati u EU. Ali, laburisti su se u prvom redu zalagali za to da će zaustaviti mjere štednje povećanjem potrošnje na javne usluge i Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

Liberalni demokrati obećali su otkazati Brexit ako liderica Jo Swinson postane premijerka, ali ankete javnog mnijenja sugerisale su da im je popularnost opala uveliko. Liberalni demokrati sklopili su sporazum sa Zelenom strankom i Plaidom Cymruom da ostanu po strani na određenim mjestima kako bi maksimalno iskoristili glasovi za ostanak u EU.

Škotska nacionalna stranka navela je da će raspisati novi referendum ako osvoje većinu na izborima.

Odlučujući trenutak nastupio je rano tokom kampanja kada je Nigel Farage najavio da se njegova stranka za Brexit UKIP neće kandidovati na izborima kako ne bi dijelili glasove za odlazak iz EU sa konzervativcima.

Konzervativci su svoju kampanju za Brexit usmjerili na one izborne jedinice u Midlandsu i na sjeveru Engleske koji su glasali za izlazak iz EU 2016. godine.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom