Ekonomija     | 13.12.2019. 11:30 |

KS - Za sufinansiranje sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva 1.300.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić potpisao je danas sporazume o sufinansiranju projekata sanacije i rekonstrukcije šumskih puteva na području općina Vogošća, Ilijaš, Trnovo, Hadžići i Ilidža sa općinskim načelnicima Edinom Smajićem, Akifom Fazlićem, Ibrom Berilom, Hamdom Ejubovićem i Senaidom Memićem.

Vlada Kantona Sarajevo je za te radove planirala sredstva u iznosu oko 1.300.000 KM.

Potpisani sporazumi će se odnositi na sanaciju i rekonstrukciju šumskog puta Motka, šumskog puta prema Briješću-Gornja Jošanica II i Gornja Jošanica I - krak u općini Vogošća, sanaciju šumskog puta Korita - II faza, Vrutci, Vladajevići, Dragorad – Spoemen obilježje, Ravne – Šišići i makadamskog puta Meljine na području Općine Ilijaš.

Također je planirana sanacija i rekonstrukcija šumskih puteva Rakitnica – Zarije, Staro groblje -Jastrebine, te Bare – Omenik u Trnovu, kao i šumskog puta Hrasnica – Osmice, poznatijeg kao ratni put na Ilidži, te Donji Zovik – Lokve na području Hadžića.

- Rekonstrukcija i sanacija šumskih puteva proizilazi iz programa opće korisne funkcije šuma koje je Vlada KS nedavno usvojila. Riječ je o dva programa, od kojih jedan realzira preduzeće Sarajevo- šume za regeneriranje šuma, a drugi ide direktno općinama za rekonstrukciju puteva - izjavio je Bašić.

Naglasio je da je Nacrt o izmjenama zakona o šumama u proceduri usvajanja. Poslovna zajednica će biti rasterećena jednog parafiskalnog nameta, a novac će biti osiguran u budžetu.

- Ostat će i dalje dovoljno sredstava za finansiranje rekonstrukcije šumskih puteva, samo će se u konačnici promijeniti izvor finansiranja - poručio je Bašić, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo