Ekonomija     | 13.12.2019. 12:46 |

Njemačka poslovna zajednica izrazila 'olakšanje' nakon britanskih izbora

FENA Internet

BERLIN,  13. decembra (FENA) - Njemačke poslovne grupe u petak su izrazile olakšanje nakon što su rezultati britanskih izbora dokinuli neizvjesnost oko toga kada i da li će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju, upozoravajući da britanski odlazak, ipak, nije kraj priče.  

Joachim Lang, izvršni direktor Federacije njemačkih industrija, izjavio je da nijedna njemačka kompanija ne želi Brexit, ali da su „lakše prodisale kada su saznale da konačno postoji mandat za prihvatanje sporazuma o napuštanju“.

Lang je kazao kako je potrebno da London zauzme jasniji kurs, ne samo po pitanju britanskog odlaska, nego i prema odredbama budućih britanskih odnosa s EU.

Udruženje njemačke trgovinske i industrijske komore saopćilo je da je Britanija pala s petog na sedmog po značaju njemačkog trgovinskog partnera otkako je izglasala da napusti EU u 2016.

Predsjedavajući udruženja, Eric Schweitzer, izjavio je da su se njemačke kompanije u Britaniji „suzdržavale u svojim planovima ulaganja i zapošljavanja“ zbog neizvjesnosti oko budućih odnosa dvije strane, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'