Bosna i Hercegovina     | 13.12.2019. 14:01 |

Pendeš i Gajdoš razgovarali o saradnji ministarstava odbrane BiH i Slovačke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas u službenu posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Slovačke Republike, koju je predvodio ministar odbrane Peter Gajdoš.

Na sastanku, održanom u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, razgovarano je o međusobnoj saradnji dvaju ministarstava i procesu evroatlantskih integracija.

Pendeš se zahvalila za podršku Republike Slovačke, kao članice NATO-a, Bosni i Hercegovini, na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i na značajnom doprinosu slovačkog kontigenta oružanih snaga koji učestvuje u misiji ALTHEA (EUFOR).

Razgovarano je i o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane i učešću u operacijama podrške miru, u kojima pripadnici oružanih snaga Slovačke Republike i Bosne i Hercegovine značajno doprinose stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu.

Također, na sastanku su razmijenjene i aktuelne informacije o najvažnijim aktivnostima ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, budućim zadacima i planovima, s posebnim naglaskom na planove modernizacije oružanih snaga u obje zemlje. Delegacije su izrazile uvjerenje da će se saradnju u oblasti odbrane još i više intenzivirati.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, kao i  slovački ambasador u BiH Martin Kačo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Iznenađujuća pobjeda Korčoka u prvom krugu slovačkih izbora, ali put do konačne pobjede nije lak

Slovaci u subotu biraju novog predsjednika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo