Kultura     | 13.12.2019. 15:04 |

U Goraždu sutra 20. Internacionalni dječiji festival 'Šta se pjesmom sanja'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13. decembra (FENA) - U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde, sutra će u tom gradu biti održan 20. Internacionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja“.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji organizacionog odbora manifestacije, za festival je sve spremno. Ove godine bit će izvedeno 14 novih kompozicija, a učesnici festivala su iz Bugarske, Srbije, Crne Gore i BiH.

- Jubilarno izdanje dječijeg festivala 'Šta se pjesmom sanja' je potvrda ustrajnosti goraždanskog Centra za kulturu da održi kontinuitet održavanja ove muzičke manifestacije u kojoj se ogleda afirmacija dječijeg stvaralaštva i talenta. Ovo je jedan od događaja na koji smo mi kao lokalna zajednica izuzetno ponosni - kazao je predsjednik Organizacionog odbora Sanid Zirak.

Po riječima direktora JU Centar za kulturu Murata Fejzića, privode se kraju posljednji tehnički detalji koji u konačnici u određenom dijelu utiču i na samu ocjenu kvaliteta ovog događaja.

- Dosadašnja organizacija je bila na zavidnom nivou jer smo za svaki festival dobijali visoke ocjene. Mislim da smo ove godine kvalitet festivala podigli na još veći nivo i nastojat ćemo u tom pravcu ići i ubuduće. Stručnjaci u oblasti muzike naš festival svrstavaju među bolje u regionu, i nama je to podstrek za budući rad - kazao je Fejzić.

Na dosadašnjim festivalima izvedeno je oko 300 pjesama koje predstavljaju pravo bogatstvo u oblasti dječijeg stvaralaštva, koje se svake godine dopunjava novim pjesmama. Festivalske kompozicije čuvaju se na CD-ovima koji se izdaju sa svakog festivala.

Organizatori poručuju da je ova jedinstvena manifestacija posebno važna jer je za najmlađe, te podsjećaju da je festival autorski i internacionalnog karaktera.

Prvi Festival dječije pjesme “Šta se pjesmom sanja" prvi put je održan ratne 1994. godine u opkoljenom Goraždu. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona.

Na dosadašnjim festivalima učestvovali su oni iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja.

Pokrovitelji i ovogodišnjeg festivala su Grad Goražde, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu