Ekonomija     | 14.12.2019. 12:19 |

Sivrić: Cilj je privući što više cikloturista u Bosnu i Hercegovinu

FENA Denis Leko

MOSTAR, 14. prosinca (FENA) - Smještajni, ugostiteljski i turistički objekti, kao i servisne stanice i parkirališta u Bosni i Hercegovini od sada će imati priliku proći kroz proces certifikacije kako bi im mogao biti dodijeljen Bike Friendly certifikat.

Voditelj projekta iz Regionalne razvojne agencije za ekonomski razvoj (REDAH) Mostar Ivica Sivrić kazao je u razgovoru za Fenu kako će cikloturistima ovim standardom biti omogućene sve usluge neophodne na njihovim putovanjima.

- Napravili smo pet tipova Bike Friendly Standarda (BFS) među kojima su standard za smještajne objekte, ugostiteljske objekte, turističke agencije, servisne stanice i parkirališta. Certificirani smještajni objekti osigurat će spremišta i praonicu za bicikla, isto tako i vešeraj kako bi biciklisti mogli oprati svoju odjeću i obuću i slično, dok ugostiteljski objekti moraju biti mjesto gdje se bicikl može parkirati i vezati. Ostale navedene kategorije su jako slične ovima, razlike su u nekim kriterijima, ali bitno je da cikloturisti imaju osigurano sve što im treba tijekom njihova putovanja - kazao je Sivrić.

Dodao je kako vlasnici certificiranih objekata od ovoga dobivaju marketing.

- Njihovi objekti postat će vidljive destinacije na aplikacijama i turističkim mapama koje koriste cikloturisti. Oglašavat će se također i na našoj internetskoj i Facebook stranici, kao i na interaktivnoj karti Via Dinarice, a oni koji su već certificirani nalaze se na karti njemačkog portala svjetske kategorije "Outdoor", koji dnevno ima do milijun i pol posjeta. Dakle, pojavit će se ikonica s lokacijom svakog našeg certificiranog objekta, a klikom na tu ikonicu otvara se sadržaj koji vlasnik priprema i nudi, kao i osnovne i kontakt informacije i slično - naveo je Sivrić.

Cikloturizam je, kaže, jedna od najbrže rastućih grana turizma u Europi zadnje tri godine.

- Vrijednost tog segmenta turizma u Europi prošle godine bila je 44 milijarde eura, a prosječna potrošnja jednog cikloturista iznosi između 60 i 70 eura po danu. Svi ti cikloturisti zadržavaju se sjeverno od Bosne i Hercegovine pa je naš cilj poboljšati uslugu, kvalitetu, marketing i na taj način privući tu specifičnu grupu turista i ohrabriti ih sa što većim brojem davaoca usluga kako bi dolazili i boravili ovdje - kazao je Sivrić.

Dodao je kako u Europi postoje brojni Bike Friendly standardi.

- Ovaj naš standard prilagođen je uvjetima ljudi na Balkanu, ne zahtjeva velike investicije i nije prezahtjevan nego uvjetuje samo neke, da tako kažem, prve osnove. U svakom slučaju ovo je prva verzija standarda koji se naravno može dorađivati ovisno od zahtjeva gostiju, ali i komentara davaoca usluga. U sljedećim godinama sigurno ćemo raditi na razvoju cikloturizma koji kao pojava raste i kod nas, ali još smo daleko od zapadne Europe i svijeta općenito koji bicikl upotrebljavaju kao neko prijevozno sredstvo mnogo više nego mi - naveo je Sivrić.

Kazao je kako Bike Friendly Standard može doprinijeti razvoju turizma općenito.

- Za početak to sigurno ne može biti puno, ali za neko vrijeme sigurno može doprinijeti razvoju turizma. Zahvaljujući ovom programu prikupljat ćemo informacije jer će svi naši korisnici imati obavezu dostaviti nam godišnji izvještaj da vidimo odakle su sve bili naši cikloturisti, koja im je starosna doba, kakvo zadovoljstvo, odnosno nezadovoljstvo postoji, tako da će nam ti statistički podaci pomoći da promijenimo stvari nabolje, ali i da idemo prema lokalnim upravama i tražimo sređivanje, obilježavanje staza i slično - kazao je Sivrić.

Bike Friendly Standard je program kojim se, za potrebe cikloturizma, daje priznanje i certifikat pružateljima usluga koji, ispunjavajući uvjete, podržavaju biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva, a zahvaljujući agenciji REDAH, Bike Friendly Standard od sada je dostupan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Sam standard i kriteriji unutar pojedinih kategorija standarda definirani su na osnovu dosadašnjih praktičnih saznanja i iskustava iz zemalja EU gdje je ovaj standard primijenjen i u upotrebi i u skladu je sa specifičnim zahtjevima ove kategorije turista.

Činjenica da je određeni smještajni i ugostiteljski objekt priznat Bike Friendly certifikatom privlači brojne cikloturiste širom svijeta i stavlja BiH na mapu turističkih destinacija za putnike na biciklima, navode iz REDAH-a.

Ističu kako primjena Bike Friendly standarda, koji je uobičajen u razvijenim zemljama, predstavlja veliku perspektivu razvoja turizma zemalja zapadnog Balkana, ali i priliku da Bosna i Hercegovina unaprijedi svoju ponudu i privuče veći broj turista na biciklima.

Ova aktivnost na području Bosne i Hercegovine provodi se u sklopu druge faze projekta Via Dinarica, koji implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS).

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Produžen javni poziv za besplatnu obuku pisanja poslovnih planova

Javni poziv za sudjelovanje u programu besplatne obuke u IT sektoru

REDAH i EU4Agri provest će besplatnu certificiranu obuku za izradu poslovnih planova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo