Kultura     | 13.12.2019. 21:03 |

Otvorena izložba 'Polet žena' u Historijskom muzeju BiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) -  Izložba „Polet žena“ kao svojevrsno oživljavanje nasljeđa i epohe Antifašističkog fronta žena (AFŽ), otvorena je večeras u depou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Odsad će to biti stalna postavka brojnih artefakata iz fundusa tog muzeja, arhivskih dokumenata, fotografija, knjiga, periodike, postera i trodeimenzionalnih objekata.

Kako je na otvorenju kazala direktorica Muzeja Elma Hašimbegović, taj poduhvat čiji je cilj sačuvati žensko nasljeđe iz jednog historijskog perioda učinio je ono što nije ni muzej revolucije u protekom sistemu.

Historijski muzej je ovu postavku realizirao s Udruženjem za kulturu i umjetnost „CRVENA“ u čijem okrilju već skoro deceniju traje istraživačko-dokumentaristički i umjetnički program „Šta je nama naša borba dala?“.

Projekt je započeo u Historijskom muzeju i od tada je iz različitih izvora i uz svesrdnu podršku brojnih pojedinaca i institucija - Arhiva BiH, Historijskog arhiva Sarajeva, Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Muzeja AVNOJ-a u Jajcu i sl., prikupljena i digitalizirana obimna građa povezana s djelovanjem i razvojem Antifašističkog fronta žena.

 - Istovremeno smo iz feminističke, historijske, kritičke i umjetničke perspektive poduzeli multidisciplinarno ispitivanje građe, proizvevši usput zbornik radova, niz izložbi umjetničkih radova te veliku digitalnu arhivu koja je dostupna  kao online arhiv antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije - navode organizatori tog projekta.

Izložba „Polet žena“ je potraga za ženskim nasljeđem koje dosad nije našlo odgovarajuće mjesto ni u javnom sjećanju niti u nekom muzeju, potraga koja obuhvata arhivsko-konzervatorske i kustoske intervencije čiji rezultati su predstavljeni prvi put, na jednom mjestu i u formi stalne postavke.

Kako je tokom otvorenja rečeno o dizajnu, postaviti izložbu koja se uglavnom sastoji od arhivskih dokumenata i predmeta nije bilo nimalo jednostavno, a zatečeni prostor u depou Historijskog muzeja uveliko je uticao na izbor eksponata.

Udruženje za kulturu i umjetnost „CRVENA“ priredilo je izložbu „Polet žena“ u okviru projekta „The Living Museum“. Osim Historijskog muzeja, partneri su Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona, a realizaciju je podržao i Mediteranski ženski fond (MedWF).

Za koncept izložbe je zadužena Andreja Dugandžić, za dizajn Lala Raščić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'