Bosna i Hercegovina     | 14.12.2019. 12:08 |

Upriličena priredba 'Duvanjski advent u Đakovu'

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD/ĐAKOVO, 14. prosinca (FENA) - Pod pokroviteljstvom Grada Đakova i Općine Tomislavgrad, a u organizaciji Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, Srednje strukovne škole Tomislavgrad i Osnovne škole fra Mije Čuića Bukovica (Tomislavgrad), u Đakovu je u petak održana kulturno- glazbena priredba pod nazivom “Duvanjski advent u Đakovu”.

Predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović, koji je predvodio tomislavgradsko izaslanstvo u Đakovu, kazao je za Fenu da sa gradom domaćinom gaje prijateljstvo već dvije godine te da su potpisali i Povelju o prijateljstvu i suradnji, i to na gospodarskom, kulturnom i obrazovnom planu.

Program “Duvanjski advent u Đakovu” započeo je u poslijepodnevnim satima gostovanjem tomislavgradske delegacije u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata, gdje je predstavljen đakovački i duvanjski adventski stol te školski projekt “Ekološki prehrambeni proizvodi od pira i buće”. 

Nakon toga, u dvorani župe Svih svetih predstavljena je knjiga “Duvanjski pojmovnik” Ante Križića, Tomislava Majića i Milana Pranjića te knjiga Ivane i Mirka Ćurića "San o vječnom Božiću, božićne priče i bajke".

Jedan od autora koji su nazočili sinoćnjem događaju Tomislav Majić istaknuo je kako je "Duvanjski pojmovnik" zamišljen i napisan kao zbirka slučajno, po uhu, odabranih duvanjskih, odnosno hercegovačkih riječi, pojmova, sintagmi i različitih termina koji se na duhovit način svakodnevno koriste u tom kraju te dodao kako će stručne rasprave i sudove o njima prepustiti profesorima jezikoslovcima.

Pri predstavljanju knjige "San o vječnom Božiću, božićne priče i bajke”, uz bogatu recenziju tomislavgradske profesorice Snježane Redžepagić, pročitane su i neke od priča iz tog djela.

'Duvanjski advent u Đakovu' završen je 'Adventskom pozornicom' na Strossmayerovom trgu u Đakovu, gdje je priređen glazbeni duvanjsko – đakovački program s nastupima Udruge "Hrvatska duvanjska baština" iz Tomislavgrada, Pjevačke skupine Mlade te Tamburaškog sastava Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Na Duvanjskom adventu u Đakovu 'Božićni kruh' i romani Ivane Ćurić

U Đakovu 7. kongres bogoslova Crkve u Hrvata

Čović: Izmjena izbornoga zakona pitanje svih pitanja za Hrvate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo