Bosna i Hercegovina     | 14.12.2019. 17:24 |

Ministar Crnadak na 'Doha Forumu 2019' u Kataru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje u radu „Doha Foruma 2019“ koji se danas održava u glavnom gradu Katara. 

Forum, na kojem učestvuje preko 3.000 zvanica, među kojima i deset predsjednika i premijera, te brojni svjetski ministri, jutros je svečano otvorio katarski emir. 

Ministar Crnadak učestvovao je na specijalnom panelu posvećenom budućnosti Evrope i značaju Evropske unije, kao i njenom širenju na zapadni Balkan. 

Tokom izlaganja, ministar je istakao da svijetu treba jaka Evropska unija, koja je uticajan strateški igrač i efikasno rješava probleme, i unutrašnje i spoljne. On je naglasio da je evropska budućnost životno pitanje i za BiH i za ostatak zapadnog Balkana, te da je potrebno da EU radi na snažnijem privlačenju našeg regiona. 

„Ovo što smo do sada imali je presporo i jedini efikasan način je da EU traži dostizanje evropskih standarda i kriterija i u domaćim institucijama u najkraćem roku, stavljajući u prvi plan ono što je bitno za građane, a ne ono što je dobro za političare“, rekao je ministar Crnadak. 

Na kraju, tokom razgovora s predstavnicima katarskih medija, ministar je pozvao predstavnike svih zemalja učesnica Foruma i međunarodnih kompanija da budu više prisutni u BiH i regionu s novim investicijama i projektima. On je pozvao i državljane Katara da tokom ove zime što više iskoriste direktnu avio liniju Doha-Sarajevo i posjete Jahorinu, Bjelašnicu i druge zimske centre u Republici Srpskoj i BiH. 

Prije početka Foruma ministar Crnadak je razgovarao i s turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom. 

Učešće na „Doha Forumu 2019“ ministar završava prisustvom svečanoj večeri kod katarskog emira Tamima bin Hamada Al Tanija, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Sultanata Oman za BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo