Bosna i Hercegovina     | 15.12.2019. 09:26 |

U RS-u preventivna akcija "Petarde nisu igračke"

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. decembra (FENA) - Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) najavili su da će od danas do 15. januara 2020. godine provesti akciju ”Petarde nisu igračke”, čiji je cilj da građani predstojeće praznike obilježe u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način.

U okviru ove akcije, u saradnji s predstavnicima lokalnih zajednica, direktorima, pedagozima, učeničkim i roditeljskim vijećima osnovnih i srednjih škola, inspekcijskim organima, kao i sa drugim institucijama i nevladinim organizacijama preduzimat će se aktivnosti s ciljem suzbijanja zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti, jer su praznici period kad se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba vatrenog oružja.

- Upotreba pirotehnike može biti opasna i po živote ljudi, o čemu govori i podatak da je za prošlogodišnje praznike troje građana, od čega dvoje maloljetnika, povrijeđeno pirotehničkim sredstvima - upozorili su iz entitetske policije.

Upravo iz ovih razloga, u osnovnim i srednjim školama širom RS, policijski službenici MUP-a organizovat će preventivna predavanja za učenike, kako bi im ukazali na sve potencijalne opasnosti koje nosi upotreba pirotehničkih sredstava, kao i moguće sankcije.

Istovremeno, za vrijeme trajanja akcije, policijski službenici će u saradnji s nadležnim općinskim inspekcijskim službama, organizovati pojačane aktivnosti s ciljem sprječavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava.

Vlasnici prodavnica, koji imaju zakonsko ovlašćenje da prodaju pirotehnička sredstva, bit će upozoreni da se ta trgovina može odvijati samo u skladu sa važećim zakonskim propisima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

U prometnoj nesreći u Mostaru teško ozlijeđena 74- godišnja pješakinja

Kosovskog državljanstva se za 16 godina odreklo oko 57.000 građana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo