Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 16.12.2019. 14:40 |

Vlada BPK-a Goražde utvrdila Prijedlog budžeta BPK za 2020. godinu

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 16. decembra (FENA) - Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj redovnoj sjednici utvrdila je Prijedlog budžeta BPK Goražde za 2020. godinu. Utvrđen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta BPK za narednu godinu. Oba su upućeni u skupštinsku proceduru.

Prijedlog budžeta utvrđen je u iznosu od 40.347.706 KM, što u odnosu na budžet za 2019. godinu predstavlja povećanje u iznosu od 3 posto, odnosno milion KM.

Prema riječima ministra finansija, nakon provedenih javnih rasprava u sve tri lokalne zajednice, zbog nedostajućih finansijskih sredstava na prihodovnoj strani, nije se moglo udovoljiti zahtjevima većine korisnika budžeta koji su iznosili više od dva miliona KM u odnosu na planirani budžet.

Nakon razmatranja, Vlada je utvrdila i u skupšinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda i finansiranju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Predloženim izmjenama se Gradu Goražde i općinama Foča i Pale u FBiH, umjesto dosadašnjih 30, ustupa 40 posto izvornih prihoda kantona ostvarenih na nivou svake općine od poreza na dobit, imovinu, naslijeđe i poklon, te poreza na promet nepokretnosti i prava. Povećanjem prihoda od poreza na dobit i poreza na imovinu koji se naplaćuje po osnovu kantonalnog Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon, stvorile su pretpostavke da se jedinicima lokalne samouprave ustupi veći tio tih prihoda, stoji u obrazloženju izmjena ovog zakona kojeg bi Skupština trebala usvojiti po skraćenom postupku.

Vlada je takođe zaključkom zadužila lokalne zajednice da u skladu s pozitivnim zakonskim propisima iz poreske politike, Poreskoj upravi dostave sve podatke kako bi se izvršila naplata tih prihoda.

Na prijedlog Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose, Vlada je usvojila Izmjene i dopune "Programa usavršavanja i zapošljavanja dugoročno nezaposlenih osoba VSS" na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Usvojena je i Odluka o redovnom godišnjem popisu imovine, obaveza i potraživanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na dan 31.12.2019.godine, te formirana Glavna centralna popisna komisija.

Vlada je današnjoj sjednici odobrila isplatu tekućih tranfera općinama u sastavu Kantona za septembar i oktobar, a na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja usvojena je i Odluka odobravanju novčanih sredstava za finansiranja rada Fondacije "Istina za Goražde“ BPK-a Goražde.

Nastavak 31. redovne sjednice Vlade BPK zakazan je za sutra. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'