Bosna i Hercegovina     | 16.12.2019. 17:00 |

U martu naredne godine počinje izgradnja kružnog toka u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. decembra (FENA) - Izgradnja kružnog toka u Goraždu i rekonstrukcija Mosta žrtava genocida u Srebrenici započet će na Dan nezavisnosti BiH, 1.marta naredne godine, najavili su prilikom današnje posjete ovom gradu predstavnici JP Ceste FBiH, koje će ove projekte finansirati sa 3,3 miliona KM.

Lokaciju budućeg gradilišta predstavnici investitora obišli su u pratnji zvaničnika Grada Goražda i BPK-a.

- Izgradnja kružnog toka i rekonstrukcija Mosta žrtava genocida u Srebrenici je ugovorena, sredstva su operativna. Imali smo zahtjev lokalne zajednice da pomaknemo početak radova do početka marta što smo prihvatili. Prije nego što počnemo sa radovima mi ćemo prezentirati projekat uređenja saobraćaja u toku izvođenja radova. Taj projekat ćemo revidirati zajedno sa saobraćajnom policijom MUP-a BPK Goražde, sa privrednicima u vezi njihovih eventualnih zahtjeva. I kada usvojimo to saobraćajno rješenje više neće biti promjena u saobraćajnim tokovima - kazao je vodeći inžinjer za objekte u JP Ceste Federacije BiH Behudin Stroil.

Dodao je da je posao dobila firma GP "ŽGP" Sarajevo.

- Ona je nosilac poslova i za kružni tok i za most. Malo je kreditor kasnio s odobrenjem za potpis ugovora, a mogli smo početi s radovima i prije, no sada je i vrijeme tehnološke pauze - kazao je Stroil.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović pojasnio je da će se kružni tok graditi u ulici Maršala Tita koja se spaja sa Mostom žrtava genocida u Srebrenici i ulicom Muhidina Mašića Munje, na magistralnom putu M20.

„ Mi smo svoj dio obaveza završili kada je u pitanju eksproprijacija i imovinski odnosi i oni će vršiti isplatu onima koji napuštaju ovu lokaciju. Vrlo je važno da ćemo dobiti moderni kružni tok i novi most, jer je ovaj dotrajao. Danas smo posjetili i lokaciju zaobilaznice od raskrsnice u Rasadniku do Hubjera, jer Ceste Federacije BiH imaju na raspolaganju milion eura i mi smo spremni da predočimo prvu trasu do ulaza u Hubjere jer u tom dijelu nemamo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i nema smetnji da ta sredstva utrošimo - kazao je Ramović.

Iz J.P. Ceste Federacije BiH najavljuju ulaganje i u zaobilaznicu.

- Kada se radi o pitanju zaobilaznice u Goraždu, mislim da je to generacijski projekat i to sam rekao i predstavnicima vlasti. Mi ćemo biti odgovorni ako se ta zaobilaznica ne napravi. U ovoj je godini planirano dva miliona KM za dio zaobilaznice koje se mogu napraviti u dijelovima gdje je riješena eksproprijacija. Nažalost, imamo nekoliko tužbi protiv nas koje su sav proces usporile i koje nisu baš smislene. Ja sam došao sa najboljom namjerom da nađemo rješenje. Obilaznica Goražda rješava kompletan tranzitni saobraćaj i saobraćaj iz Sarajeva prema Foči, Dubrovniku - kazao je vodeći inžinjer za objekte u JP Ceste FBiH.

Premijerka BPK-a Aida Obuća ocijenila je da su investicije JP Ceste Federacije BiH u Goraždu, još jedan vid podrške federalnog nivoa vlasti prema ovom kantonu.

- Mi smo u 2019. godini imali višemilionske projekte na području Grada Goražda. U  2020. godini također je predviđeno da se ulaže i ovo je jedan vid kvalitetnog lobiranja kada je u pitanju Vlada BPK-a i Grad Goražde prema Cestama Federacije BiH i ja im ovim putem želim zahvaliti što su prepoznali prioritete, kako Vlade BPK-a, tako i Grada Goražda i što ćemo imati riješeno pitanje koje je dugo vremena bilo problematizirano jer nam je poznato da je Most žrtava genocida u Srebrenici u stanju kada se mora renovirati, a i znamo da je zbog zagušenja saobraćaja na ovom dijelu potrebno jedno moderno infrastrukturno rješenje u vidu zaobilaznice i to se sve rješava u 2020. godini - istakla je premijerka BPK Goražde.

Rok za radove na izgradnji kružnog toka i rekonstrukciji Mosta žrtava genocida u Srebrenici je osam mjeseci.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom