Ekonomija     | 16.12.2019. 20:35 |

Gasifikacija Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu teče planiranom dinamikom

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16.decembra (FENA) - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić razgovarala je danas sa zamjenikom generalnog direktora „Zarubežnjefta“ za preradu i prodaju Igorom Šelkunovom, generalnim direktorom Refinerije nafte Bosanski Brod Anatolijem Karaljusom i Kirilom Tkačevom, generalnim direktorom Rafinerije ulja Modriča o ispunjavanju uslova iz ekoloških dozvola u ovim preduzećima te budućim aktivnostima u obje rafinerije.

Predstavnici ruskog investitora, koji su vlasnici nafte industrije RS, obavijestili su Golić o namjerama za dodatna ulaganja s ciljem, kako je saopćeno, efikasnije zaštite i smanjenja uticaja proizvodnje na životnu sredinu.

Golić je podsjetila na značaj koji ova preduzeća imaju za razvoj privrede u RS i izrazila  očekivanja da će kroz realizaciju započetih i planiranih projekata poboljšati ukupan poslovni ambijent u tom bh. entitetu.

Direktor Rafinerije nafte Bosanski Brod Anatolij Karaljus je upoznao resornu ministra da radovi na gasifikaciji Rafinerije teku planiranom dinamikom i da očekuje da će radovi na mreži u krugu tog preduzeća biti uskoro gotovi.

Golić je naglasila da Ministarstvo, kao nadležni organ u oblasti zaštite i poboljšanja kvaliteta životne sredine, podržava sve mjere i aktivnosti koje se sprovode kako bi se izbjegle, spriječile ili smanjile štetne posljedice po životnu sredinu i zdravlje ljudi, saopćeno je iz Mistarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

-Prelazak na ekološki prihvatljiva goriva, kao što je gas, jedna je od  najefikasnijih mjera za zaštitu i poboljšanje kvaliteta vazduha.  To je prirodno i ekološki prihvatljivo gorivo, koje u poređenju s ostalim fosilnim gorivima, poput mazuta, ima manje emisije ugljendioksida, i tako doprinosi očuvanju kvaliteta životne sredine, a prvenstveno kvaliteta vazduha. Pri sagorijevanju gasa, generalno, nastaju manje količine emisija zagađujućih materija štetnih po životnu sredinu zbog čega se i smatra strateškim energentom. 

Osim toga, u produktima sagorijevanja gasa nisu prisutni pepeo i čađ, odnosno PM čestice (praškaste materije) koje predstavljaju veliki problem u zimskom periodu kod sagorijevanja drugih goriva, a veoma su štetne po zdravlje stanovništva - rekla je ministrica Golić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Britanski ministar za životnu sredinu Zac Goldsmith podnio ostavku

Centar za životnu sredinu traži ostavku ministra Đokića

Poginuo mladić iz Bosanskog Broda, dvije osobe povrijeđene

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel