Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 08:42 |

Nadležne komisije PSBiH danas razmatraju budžet za 2019. godinu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Komisija za finansije i budžet kao i Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednicama koje su zakazane za danas Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu.

Taj najvažniji finansijski dokument ove godine nije usvojen zbog zastoja u radu Parlamentarne skupštine te nepotpunog formiranja tog najvišeg zakonodavnog tijela u državi zbog čega su bh. institucije funkcionirale na osnovu odluka o privremenom finansiranju.

Budžet o kojem bi se u prvom čitanju trebao izjasniti sutra i Predstavnički dom, Predsjedništvo BiH kao ovlašteni predlagač tog dokumenta, bh. parlamentu uputilo je na razmatranje 31. jula.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine čime je omogućeno povećanje plata vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim funkcionerima.

Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Budžet polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2019. do 2021. godine i nakon procedure u Vijeću ministara upućuje se Predsjedništvu BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je da će tražiti povećanje Globalnog fiskalnog okvira i politika u BiH za 2020 - 2022. godina te povećanje budžeta i za narednu godinu.

Također, zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) pozvale su državnu vlast da povećaju budžet koji je "zaleđen" na nivou od 950 miliona KM od 2012. godine kako bi se adekvatno odgovorilo različitim izazovima koji su se u međuvremenu pojavili poput migrantske krize.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu