Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 11:58 |

Podignuta optužnica protiv Indira Suljemanija za krijumčarenja ljudi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Indira Suljemanija, rođenog 1980. godine u Bosanskom Novom, državljanina BiH.

On je uhapšen na osnovu potjernice, a duži perioda bio nedostupan pravosuđu BiH. 

U optužnici se navodi da je tokom novembra 2017. godine, optuženi Indir Suljemani kao član grupe za krijumčarenje ljudi, zajedno s ranije pravomoćno osuđenim Elhami Hotijem organizatorom i Đenitom Rahimićem članom grupe, iz koristoljublja omogućavao nezakonit boravak krijumčarenih osoba u Bosni i Hercegovini, migranata s područja Kosova, iz Albanije i Irana, kao i državljana R Turske, sve s ciljem organizacije njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja iz BiH u R Hrvatsku i dalje u zemlje zapadne Evrope.

Indir Suljemani je u navedenom periodu sa članovima grupe na različite načine sudjelovao u prihvatanju i prevozu ilegalnih migranata iz Srbije na području BiH, te obezbjeđivao smještaj migrantima, omogućavajući na taj način nezakonit boravak i skrivanje migranata koji nisu imali dokumente potrebne za zakonit boravak u BiH.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je zajedno sa članovima grupe u dva navrata omogućio ilegalan ulazak u BiH i nezakonit boravak u BiH 16 migranata s područja Kosova, Albanije i Irana.

Navedene radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdužnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala („Sl. glasnik BiH“ br. 3/02) i članom 7. stavom 2. Zakona o graničnoj kontroli („Sl. glasnik BiH“ br. 53/09, 54/10, 47/14).

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kajganić sa španskom ambasadoricom: Podrška Tužilaštvu BiH u postizanju još boljih rezultata

Crna Gora: Državno tužiteljstvo formiralo predmet nakon intervjua bivšeg predsjednika Đukanovića

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora u predmetu 'Black Tie 2'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu