Kultura     | 18.12.2019. 13:11 |

Predstava 'Crvenkapa' premijerno na sceni BKC-a Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Predstava "Crvenkapa", završna predstava 2. generacije polaznika kulturno-edukativnog projekta "Škola glume", premijerno će biti izvedena u četvrtak, 19. decembra u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo.

Grupu "Škole glume" vodi akademski glumac Mirza Mušija, koji potpisuje i režiju predstave.

Ove godine "Škola glume" pored tri javna časa, na kojima polaznici i voditelji predstavlaju stečeno znanje za mali auditorij, predstavlja i dvije nove produkcije za širu publiku. U pitanju su završne predstave "Crvenkapa" i "Oprosti nam Pirandello".

"Crvenkapa", poznata bajka za djecu, rađena je po scenariju Miroslava Čonkića koji joj daje drugačiji, moderniji oblik. Tekst na zabavan, edukativan i aktueliziran
način akcentira potrebu mladih da bez učenja, truda i kontinuiteta preko noći postanu "slavne" ličnosti, a taj trend itekako znaju da koriste lažni "režiseri" nečasnih namjera.

Pored vuka i Crvenkape, poučnu bajku priča vesela družina: vjeverica Brbljivica, kozica Bleja, guskica Belka, mačak Brka i zeko Dugouško. Predstava je namijenjena i poučna za sve uzraste djece, a i roditelje.

Ulaz na predstavu je slobodan, saopćeno je iz BKC-a.

Škola glume je kulturno-edukacijski program JU "Bosanski kulturni centar KS" koji je počeo s radom krajem 2017. godine, a u strukturi ima dvije generacije učenika osnovnih i srednjih škola. Osmišljena je u cilju profesionalnog rada sa djecom koja imaju afinitet prema glumi i scenskom nastupu. Kroz pedagoške i umjetničke ciljeve nastavnog plana i programa polaznike vode akademski glumci Asja Pavlović, Mirza Mušija te Irma Alimanović. Koordinator i producent projekta je Irena Orozović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Koncert Josipe Lisac u BKC-u gotovo rasprodan, raspoloživ još mali broj ulaznica

Sedam komedija na ovogodišnjem festivalu 'Mostarska liska'

Predstava 'Voz' za Vojom Barajovićem i Sergejom Trifunovićem 28. aprila na sceni BKC-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu