Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 13:07 |

Komisija za finansije i budžet PDPSBiH jednoglasno podržala budžet za ovu godinu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno su danas na sjednici, u prvoj komisijskoj fazi, podržali ovogodišnji budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH u iznosu od gotovo 1,8 milijardi KM.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine čime je omogućeno povećanje plaća vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim funkcionerima.

Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Taj najvažniji finansijski dokument ove godine nije usvojen zbog zastoja u radu Parlamentarne skupštine te nepotpunog formiranja tog najvišeg zakonodavnog tijela u državi zbog čega su bh. institucije funkcionirale na osnovu odluka o privremenom finansiranju.

Budžet polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2019. do 2021. godine i nakon procedure u Vijeću ministara upućuje se Predsjedništvu BiH.

Tokom rasprave o budžetu član Komisije Šemsudin Dedić (Stranka demokratske akcije - SDA) zatražio je da se ubuduće uz svaku instituciju daju tačni podaci o zapošljavanjima zbog transparentnosti.

On je zatražio i podatak koliko su bili zahtjevi budžetskih korisnika za ovu godinu, a pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Igor Bevanda kazao je da su oni bili veći za 260 miliona KM od predloženog budžeta.

Članovi komisije jednoglasno podržali i izvještaje o izvršenju budžeta za 2017. i 2018. godinu, te izvještaje o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta za 2017. i 2018. godinu.

Govoreći o revizorskim izvještajima, zamjenik glavnog revizora BiH Jasmin Pilica u obraćanju članovima Komisije istaknuo je da se u izvještajima ponavljaju ocjene koje se odnose na neriješeno pitanje državne imovine te neurednog popisa stalnih sredstava, obaveza i potraživanja, kao i na nedovoljno razvijen sistem kontrole finansijskog upravljanja i interne kontrole.

Činjenicu da se tek sada razmatraju dokumenti koji se tiču 2017. godine problematizirao je član Komisije Nermin Mandra (SDA) koji je pozvao da se ranije razmatraju ti važni dokumenti iako je 2018. godina bila izborna.

Usvajanje tih dokumenata, pojasnio je predsjedavajući Komisije Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), bilo je neophodno kako bi se moglo pristupiti usvajanju ovogodišnjeg budžeta.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH naći će se sutra pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo