Kultura     | 17.12.2019. 13:44 |

Krsmanović: I dalje nebriga društva za ono što radi Umjetnička galerija BiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović ocijenio je godinu na izmaku najtežom, u posljednjoj deceniji, za tu instituciju kulture ali i istaknuo da ostaju i opstaju prvenstveno zahvaljujući entuzijazmu uposlenika.    

Na konferenciji za novinare Krsmanović je kazao da društvo i dalje iskazuje visok stepen nebrige za ono što radi Umjetnička galerija BiH. Siguran je, kaže, da će istu priču ponoviti i njegove kolege iz ostalih šest institucija kulture koje također nemaju riješen status.  

- Nebriga nas uporno pravi društvenom siročadi, usprkos činjenici da u Umjetničkoj galeriji BiH čuvamo više od šest hiljada umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti koja su baština ove države - naglasio je.

Maja Abdomerović iz Umjetničke galerije BiH istaknula je angažman kustosica te galerije u ovoj godini i aktivnosti na koje su ponosni. Ipak, događajem godine smatraju izložbu 'Berninijeva škola i rimski barok' realiziranu u suradnji s Ambasadom Italije u BiH. Uposlenici su također dali maksimum, te su uz malo kreativnosti i rada Galeriju na skoro dva mjeseca transformirali u, kako je kazala, moćan muzejski prostor.      

Naglašava da je Umjetničku galeriju BiH posjetilo, dosad u ovoj godini, oko šest hiljada osoba. Bilo je i oko dvije hiljade organiziranih posjeta mladih ljudi, raznih starosnih dobi. Tome dodaju još oko tri stotine sudionika radionica (podijeljene po uzrastu), koje je održavala muzejska pedagoginja UG BiH Aida Šarac.

Pedagoški rad smatraju važnim segmentom. Ipak to, kako je kazala, prvenstveno ovisi o spremnosti nastavnika da učenike dovedu u Umjetničku galeriju BiH.   

Kaže da za 2020. godinu nemaju dosta preciziranih datuma za izložbe, ali vjeruje da će se dogodine u isto vrijeme ipak moći pohvaliti sa uspješnim programom.  

Radovi iz fundusa Umjetničke galerije BiH su nacionalno dobro te se izlažu gdje god je to moguće. Tako su u ovoj godini gostovali širom BiH i u okruženju, a sličnom se nadaju i u godini koja slijedi.   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Debevec o funkcioniranju Suda BiH u 2019. godini

Prioriteti VSTV-a u 2018. - U fokusu realizacija preporuka EK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo