Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 14:41 |

Bratić: Povećati izdvajanja za povratak i 'Merhamet' u RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17. decembra (FENA) - Poslanička grupa "Zajedno za BiH“ u Narodnoj skupštini RS-a traži da se u budžetu tog bh. entiteta povećaju sredstava za povratnike, te za "Merhamet“ i rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata.

-Tražimo da se sredstva za povratak u taj bh. entitet povećaju sa 1,5 milion na dva miliona KM - rekao je poslanik te poslaničke grupe Senad Bratić.

Imajući u vidu socijalno-ekonomsko stanje i iskazane potrebe povratnika i njihovu brojnost u RS, 1,5 miliona je, kaže, nedovoljno, budući da se radi možda o jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH.

Drugim amandmanom traže da se poveća grant za dobrotvorna društva "Merhamet“ u RS sa 90.000 na 150.000 KM, što će olakšati njihov rad i brigu za one koji žive na granici životne egzistencije.

Bratić je podsjetio da "Merhamet“ organizuje rad javne kuhinje i da su pojedinim osobama to jedini obroci.

On je u obraćanju entitetskom parlamentu, tokom rasprave o budžetu za 2020. godinu, rekao da trećim amandmanom traže veća sredstva za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata.

I ta stavka je već ranije smanjenja u budžetu za 2019. na 100.000 KM, a Poslanička grupa "Zajedno za BiH“ zahtijeva da za te namjene iz budžeta za narednu godinu bude izdvojeno 150.000 KM.

Bratić je dodao da su i ta sredstva nedovoljna za rad ovih udruženja, ali da se ne mogu osigurati iz budžeta lokalnih zajednica ili drugih nivoa vlasti tako da je ovo jedini način da se udruženja pomognu u njihovom teškom i bolnom poslu, a sve u cilju istine i pomirenja.

Izrazio je nadu da će Vlada RS-a prihvatiti ove amandmane, od čega će zavisiti i njihova podrška entitetskom budžetu.

-Stav Vlade RS po pitanju naših amandmana, koji simbolično povećavaju sredstva u budžetu, opredijelit će našu poslaničku grupu kako se odnositi prilikom usvajanja budžeta za nerednu godinu – rekao je Bratić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu