Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 14:51 |

Bez mnogo diskusije razmotrene izmjene tri zakona, budžet FBiH na dnevnom redu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmotrio je na sjednici, bez mnogo diskusije, predložene izmjene tri zakona koji time, svaki na svoj način, treba da bude usklađen s činjenicom da Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje prelazi u idućoj fiskalnoj godini u status budžetskog korisnika.

To su zakoni o trezoru i o doprinosima, ali i Zakon o budžetima FBiH čije predložene izmjene propisuju još i finansijsko rješenje za Grad Mostar. Budući da Mostar nema izabrano Gradsko vijeće, izmjene Zakona o budžetima daju ovlašćenje gradonačelniku da uz suglasnost načelnika za finansije, donese gradski budžet za 2020. umjesto Gradskog vijeća kako u Mostaru ne bi stali finansijski tokovi. Proglašenje budžeta, gradonačelniku nalaže i odgovornost za njegovu primjenu.

O navedenim zakonima, kao i svim drugim tačkama dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma, zastupnici će glasati u sutrašnjem nastavku ovog zasjedanja, a danas će samo obaviti raspravu.

Kako o navedenim aktima nije bilo mnogo diskusija, o prva dva nijedne, uslijedila je naredna tačka dnevnog reda koja je u toku - Prijedlog budžeta FBiH za 2020. godinu.

I budžet je usko vezan za prelazak Zavoda PIO u status (budžetskog) korisnika jer je upravo zbog toga predložen u skoro dvostruko većem iznosu u odnosu na 2019. godinu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo