Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 15:55 |

Poslanici PSBiH sutra o budžetu za ovu godinu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2019. godinu jedna je od 48 tačaka dnevnog reda koje bi trebali razmatrati poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za sutra, 18. decembra.

Ovogodišnji budžet, koji iznosi gotovo 1,8 milijardi KM, do sada nije usvojen zbog zastoja u radu PSBiH te su ove godine bh. institucije funkcionirale kroz četiri tromjesečne odluke o privremenom finansiranju.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine čime je omogućeno povećanje plaća vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim funkcionerima.

Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Budžet polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2019. do 2021. godine i nakon procedure u Vijeću ministara upućuje se Predsjedništvu BiH.

Pred poslanicima su i izvještaji o izvršenju budžeta za 2017. i 2018. godinu, te izvještaje o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta za 2017. i 2018. godinu.

Zamjenik glavnog revizora BiH Jasmin Pilica u obraćanju članovima Komisije za finansije i budžet, koji su jednoglasno podržali te dokumente, istaknuo je da se u izvještajima ponavljaju ocjene koje se odnose na neriješeno pitanje državne imovine te neurednog popisa stalnih sredstava.

Među zamjerkama revizora su i one koje se tiču ispunjavanja obaveza i potraživanja, kao i nedovoljno razvijenog sistema kontrole finansijskog upravljanja i interne kontrole.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u drugom čitanju te izmjene Zakona o platama i naknadama koje predviđaju ograničenje visine otpremnine.

Na dnevnom redu su i izmjene Krivičnog zakona, kao i 28 međunarodnih sporazuma od kojih se nekoliko tiče osiguranja sredstava za nastavak realiziranja infrastrukturnih projekta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije