Stranačke aktivnosti     | 17.12.2019. 16:17 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vlada FBiH je 2011. je podržala projekt Vjetroelektrane Podveležje. Međutim, u njegovu realizaciju nikad se nije krenulo. Untoč tome, od 2011. do danas Vlada FBiH svake godine planira investiciju u ovaj projekat i svake godine ta investicija je veća. Ove godine, sa 110 miliona povećana je na 162 miliona KM.

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da bi se ulaganja u taj projekt trebala smanjivati jer, kako kaže: „Troškovi realizacije sličnih projekata u svijetu se smanjuju, a razlog tome je masovnije korištenje ove tehnologije. U državama u kojima se vlast prema investicijama odnosi domaćinski, ona prati tržišna kretanja i povećava instaliranu snagu i kvalitet projekta u skladu sa novim, povoljnijim tržišnim cijenama.“

Povećanje za ovu investiciju u budžetu Federacije za 2020. godinu iznosi 52.000.000 KM. To povećanje pravda se činjenicom da je došlo do izmjene projekta, a jedina izmjena koja se desila je povećanje instalirane snage za 6 mW. Klarić je danas na sjednici Parlamenta FBiH postavila pitanje o opravdanosti ukupnog povećanja investicije koje u okolnostima smanjenja tržišnih cijena, kako kaže, ne može biti opravdano.

„S obzirom na činjenicu da se svake godine na ovaj projekt utroši nekoliko miliona, investicija i nakon povećanja snage, a radi umanjenih tržišnih cijena nakon devet godina od početka projekta, ne bi smjela prelaziti cifru iz 2011. godine. Trebala bi biti i manja. Sve drugo izaziva sumnju u opravdanost utroška, posebno jer povećanje iznosi 52 miliona, uglavnom osiguranih iz kredita koje će vraćati građani“, rekla je Klarić.

Dodatnu Sumnju stvara i činjenica da se povećanje instalirane snage desilo u samoj viziji projekta, a ne na konkretnoj vjetroelektrani koja nije izgrađena te je pitanje da li će i kad će uopšte biti.

Klarić ipak ovaj projekt smatra jednim od najinovativnijih i najprosperitetnijih kad je u pitanju energetski sektor: „Podržavam ga, ali pod uslovom da se investicije planiraju i troše na domaćinski način.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'