FENA biznis     | 17.12.2019. 16:48 |

Beč za podršku digitalnog humanizma odvaja dva miliona eura

FENA Saopćenje

Grad Beč podržava istraživanja o posljedicama digitalizacije po društvo i čovjeka. Digitalizacija znači napredak ali donosi i odlučujuće promjene u društvu. Zajedno sa bečkim fondom za nauku, istraživanje i tehnologiju (WWTF) vlada austrijske prijestolnice će podržati postulat naučnog pristupa digitalizaciji i to sa budžetom od 2,3 miliona eura za 2020. godinu.

„Digitalizacija je važna koliko je svojevremeno bila i industrijska revolucija. Kao društvo i kao grad moramo pronaći prave odgovore na promjene. “, naglasio je gradonačelnik grada Beča Michael Ludwig.

Cilj digitalnog humanizma je postaviti čovjeka u centar tehničkih inovacija. Prvi projekti i inovativni pristupi digitalnog humanizma se već primjenuju. U projekte koji su već dobili finansijsku podršku spadaju izumi kao što je "Counter-Bot" pomoću kojeg Institut za ljudska prava "Ludwig Boltzman" želi upotrijebiti umjetnu inteligenciju protiv rasističkih objava i govora mržnje na društvenim mrežama.

U sklopu projekta "MAKING Cyber Heroes" sarađuju informatičari, istraživači humanističkih i društvenih nauka kako bi automatizirano i efikasno odgovarali na mobbing na društvenim mrežama i time podržali razvoj građanske hrabrosti u virtualnom svijetu.

 

WH Digital GmbH/Ured Grada Beča u inostranstvu

Fra Anđela Zvizdovića 1/B11, 71000 Sarajevo

 

T  +387 33 295 304
M +387 61 201 355

E  fetic@eurocommpr.ba
W www.eurocommpr.ba

 

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Beču predstavljen 'živi kovčeg' od gljiva

Beč bilježi najveći porast stanovništva od 2017. godine

Jubilarni bečki 'Ledeni san' u znaku je zaštite okoliša bit će otvoren večeras

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'