Ekonomija     | 17.12.2019. 17:06 |

Potpisana tri ugovora sa EIB-om u vrijednosti od 68 miliona eura

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda danas je u Sarajevu potpisao tri ugovora ukupne vrijednosti 68 miliona eura s predstavnikom Evropske investicijske banke (EIB).

Potpisan je ugovor o investicijskom grantu za finansiranje projekta na Koridoru Vc, zatim ugovor o finansiranju za projekt Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II, te ugovor o finansiranju za projekt Mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Bevanda je izjavio da se grant od 19 miliona eura odnosi na izgradnju dionice autoceste Zenica Sjever - Žepče Jug, a da je sredstva osigurala Evropska unija.

Pojasnio je da je dužina dionice 2,8 km, te da uključuje i tunel dužine 2,4 km.

- Danas smo potpisali i kreditni ugovor o finansiranju projekta Vodovod i kanalizacija u RS II vrijedan 30 miliona eura koji bi trebao biti realiziran od 2020. do 2024., a rok otplate kredita je 25 godina uz grace period od šest godina - rekao je Bevanda.

Precizirao je da je ugovor o finansiranju projekta Mjere zaštite od poplava u RS vrijedan 19 miliona eura, te da je rok otplate kredita 25 godina uz pet godina grace perioda.

- Današnji ugovori su od izuzetnog značaja za razvoj BiH i još jednom zahvaljujem predstavnicima EU i EIB-a, a korisnicima želim da posao završe u planiranim rokovima - naglasio je Bevanda.

Direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivellini naveo je da s danas potpisanim ugovorima ukupan doprinos Evropske investicijske banke Bosni i Hercegovini iznosi 2,7 milijardi eura.

- Zahvaljujem ministru Bevandi i svim ostalim akterima koji su učestvovali u ovom procesu i omogućili današnje potpisivanje ugovora - kazao je Rivellini.

Ceremoniji potpisivanja uime donatora prisustvovao je specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler koji je naglasio da Unija podržava izgradnju autoceste jer će to poboljšati sigurnost saobraćaja, smanjiti zagađenost i omogućiti otvaranje radnih mjesta.

Također, potcrtao je da je danas dobar dan i za zaštitu okoliša jer su propisana još dva ugovora za projekte u RS na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže, te sistema zaštite od poplava uz rijeku Savu i njene pritoke.

- Evropska unija je uz građane Bosne i Hercegovine i radimo na poboljšanju standarda i ukupnog života svih građana - rekao je Sattler.

Uskoro video!

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Iz Budžeta BPK izdvojeno 161.400 KM za finansiranje projekata 32 neprofitne organizacije

U BPK za projekte promocije zdravlja i prevenciju bolesti 24.000 KM

Ministarstvo za socijalnu politiku BPK podržava rad i projekte neprofitnih organizacija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom