Svijet     | 17.12.2019. 20:18 |

Rifaat al-Assad prebačen u bolnicu u Francuskoj

FENA Internet

PARIZ, 17. decembra (FENA) - Rifaat al-Assad, stric sirijskog predsjednika, hospitaliziran je u Parizu dok se suočavao sa suđenjem zbog pranja novca, saopćio je njegov sin za AFP u utorak.

- On je na intenzivnoj njezi od sinoć (u američkoj bolnici u Neuilly-sur-Seine, zapadno od  Pariza) - kazao je Siwar al-Assad.

Rifaat al-Assad pati od unutrašnjeg krvarenja i „ne osjeća se dobro“, dodao je. On će biti u intenzivnoj njezi i naredna tri dana.  

Mlađi brat rahmetli sirijskog predsjednika Hafeza al-Assada - oca aktuelnog predsjednika Bashara al-Assada - na suđenju je u Parizu zbog krivičnih djela koja je navodno počinio između 1984. i 2016. godine, među kojima je utaja poreza i zloupotreba sirijskih sredstava.

Optužbe s povezane s njegovim golemim finansijskim carstvom u Francuskoj.

Francuski nacionalni finansijski tužilac jučer je pozvao da se Assadu izrekne četverogodišnja kazna zatvora i globa od 10 miliona eura.

Tužilac je također pozvao na zaplijenu njegovog imanja, procijenjenog na 90 miliona eura.

Rifat al-Assad, koji je provodio vrijeme između Francuske i Velike Britanije, negira optužbe.

Osamdesetdvogodišnjak, nazvan „kasapin iz Hame“, zbog navodnog zapovjedanja vojnicima koji su ugušili ustanak u centralnoj Siriji u 1982., pod istragom je u Francuskoj od 2014.

Nekadašnji sirijski potpredsjednik, Assad je napustio domovinu u 1984. nakon što je predvodio neuspješni puč protiv svog brata Hafeza, koji je predvodio Siriju od 1971. do 2000.

Po dolasku u Evropu,  Rifaat al-Assad živio je luksuznim životom s četiri žene i 16 djece, koji je brzo izazvao podozrenje.

Njegovo prijavljeno bogatstvo u Francuskoj uključuje dvije gradske kuće, od kojih jedna ima površinu od 3.000 kvadratnih metara, kao i farmu s kobilama, dvorac površine 7.300 kvadratnih metara i uredske prostorije u Lyonu.

On i njegova porodica također su stvorili bogatstvo od 507 nekretnina u Španiji, procijenjeno na oko 695 miliona eura, pokazuju španski zakonski dokumenti. Sve njegove nekretnine u toj zemlji zaplijenile su vlasti u 2017.

Suđenje Assadu počelo je 9. decembra.

To je tek drugo suđenje stranom dostojanstveniku u Francuskoj pod optužbama za „malverzacijama stečene dobitke“.  

U prvom je potpredsjedniku Ekvatorijalne Gvineje  Teodorinu Obiangu izrečena kazna od tri godine uslovnog zatvora nakon što je osuđen da je koristio državni novac za finansiranje svog raskošnog stila života u Parizu, prenosi AFP. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo