Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 11:01 |

Predstavnički dom odobrio usklađivanje tri zakona prema statusu Zavoda PIO

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas većinom glasova, u nastavku devete redovne sjednice, predložene izmjene tri zakona koji se tim izmjenama usklađuju sa uvođenjem Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u idućoj fiskalnoj godini u status budžetskog korisnika.

To su izmjene Zakona o trezoru i Zakona o doprinosima, ali i Zakona o budžetima FBiH. Izmjene trećeg akta propisuju još i finansijsko rješenje za Grad Mostar. Budući da Mostar nema izabrano Gradsko vijeće, izmjene Zakona o budžetima daju ovlašćenje gradonačelniku da uz suglasnost načelnika za finansije, donese gradski budžet za 2020. umjesto Vijeća kako u tom gradu ne bi stali finansijski tokovi. Proglašenje budžeta, gradonačelniku nalaže i odgovornost za njegovu primjenu.

U jučerašnjem dijelu sjednice Predstavničkog doma nije bilo mnogo rasprave o navedena tri zakona.

U nastavku, zastupnici danas treba da se izjasne i o Prijedlogu budžeta FBiH za 2020. godnu.

I budžet je usko vezan za prelazak Zavoda PIO u status budžetskog korisnika jer je upravo zbog toga predložen u skoro dvostruko većem iznosu u odnosu na 2019. godinu.

Jučer su zastupnici uložili 34 amandmana na prijedog budžeta, o kojima prvo treba da se izjasni Federalna vlada kao predlagač najvažnijeg finansijskog akta FBiH.

Po proceduri, ako predlagač odobri neki od amandmana, oni automatski postaju sastavni dio prijedloga budžeta, u protivnom, o svakom od eventualno neprihvaćenih, glasa Parlament ukoliko u međuvremenu, predlagači zastupnici ne odustanu od njih.

Kako Vlada dosad nije dostavila mišljenje o amandmanima, predsjedavajući Mirsad Zaimović dao je jednosatnu pauzu u zasjedanju Predstavničkog doma, koja je u toku, da bi Vlada to učinila.

Ni zakoni ni budžet ne mogu stupiti na snagu ako ih u istom tekstu ne odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta, a sjednica tog doma sazvana je za sutra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'