Svijet     | 18.12.2019. 12:08 |

Japanska novinarka dobila 30.000 dolara nakon što je tužila silovatelja

FENA Internet

TOKIO, 18. decembra (FENA) - Japanski sud naložio je poznatom TV novinaru da plati 3,3 miliona jena (30.000 američkih dolara) odštete novinarki koja ga je optužila za silovanje.

Shiori Ito je tvrdila da ju je Noriyuki Yamaguchi silovao 2015. godine dok je bila u nesvijesti, podsjeća BBC.

Tužilaštvo je navelo da nema dovoljno dokaza za krivičnu prijavu, pa je Ito pokrenula parnični postupak. Istraga je otvorena, ali potom odbačena od policije koja je navela da nema dovoljno dokaza.

Ito je rekla da ju je policija prisilila da ponovo izvede navodno silovanje s lutkom na napuhivanje dok su policajci gledali.

Ona je postala simbol pokreta #MeToo u zemlji u kojoj ljudi rijetko prijavljuju seksualne napade.

- Tako sam sretna - rekla je 30-godišnja Ito koja je držala znak na kojem je pisalo "pobjeda" nakon što je presuda objavljena.

No, na konferenciji za novinare nekoliko sati kasnije, Yamaguchi je rekao da planira podnijeti žalbu i ponovo je negirao optužbe za silovanje.

Prema riječima Ito, 53-godišnji Yamaguchi - za koga se smatra da ima bliske veze s premijerom Shinzo Abeom - pozvao ju je na večeru kako bi razgovarali o mogućoj prilici za posao 2015. godine. Sumnja da ju je možda drogirao, rekavši da kad je došla svijesti, nalazila se "u hotelskoj sobi, a on je bio na meni".

Ito je bila pripravnica u novinskoj agenciji Reuters kada se dogodilo navodno silovanje. Yamaguchi je tada bio šef ureda za Tokyo Broadcasting System, veliku medijsku kompaniju u Japanu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Kinefuchi - Bašić: Jačanje međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nelegalnih aktivnosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta