Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 13:42 |

Vlada Distrikta usvojila Izvješće o radu Inspektorata

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. prosinca (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u srijedu u Brčkom usvojila je Izvješće o radu Inspektorata za razdoblje od srpnja do rujna 2019. godine.

Voditelj Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević kazao je kako su u trećem izvještajnom kvartalu inspektori kroz 19 upravnih oblasti izvršili oko 10 000 kontrola.

"Poseban aspekt nadzora u izvještajnom razdoblju bili su tržišna kontrola i fitosanitarna kontrola, odnosno oni proizvođači i gospodarstvenici koji vrše promet preko Distrikta. Moram istaknuti da smo u tom segmentu imali određenih problema što se tiče mosta u Brčkom koji povezuje BiH i Hrvatsku, gdje je smanjen broj ulaza za 80 posto", kazao je Bulčević.

Iz tog razloga, kako navodi, fitosanitarna i tržišna inspekcija imale su smanjen broj kontrola u navedenom razdoblju.

"Vršili smo i kontrole rada na crno, građevinsku kontrolu, inspekciju zaštite zdravlja i okoline. Kad je u pitanju rad na crno izvršili smo 400 kontrola u razdoblju od tri mjeseca i pri tome smo zatekli 55 radnika koji nisu imali radno-pravni status. Nakon toga, 53 radnika su prijavljena, a pokrenuti su i prekršajni postupci. Inspekcija će u ovom segmentu pokušati inicijativno djelovati na izmjene određenih zakonskih akata. Novi zakon o radu je u skupštinskoj proceduri i vjerujem da će on poboljšati ovu situaciju", kazao je Bulčević.

Dodao je da je tijekom ove godine povećan broj kontrola kvalitete hrane, a posebno proizvoda koji se svakodnevno konzumiraju kao što su meso, mesne i biljne prerađevine i slično.

"Trudimo se život građana učiniti što kvalitetnijim kroz zdravlje i zaštitu okoliša. Ovih dana ćemo aktivno krenuti i u rješavanje problema kada je u pitanju zabrana pušenja. U Zakon o zabrani pušenja ugrađene su određene izmjene kako bi u potpunosti bio provediv na terenu", dodao je Bulčević.

U nastavku sjednice Vlada je k znanju primila Informaciju o stjecanju uz naknadu nekretnina, KO Brčko 1, Informaciju o rješavanju upravnih predmeta za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine, Informaciju o stanju strateškog planiranja u Brčko distriktu BiH i Izvješće člana UO Javnog poduzeća "Luka Brčko" d.o.o. Brčko distrikt BiH za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine iz reda službenika zaposlenih u tijelima javne uprave.

Vlada je na današnjoj sjednici također informirana o dopisu Ministarstva sigurnosti BiH kojim se traži mišljenje i komentar na Strategiju protivljenja trgovini ljudima 2020.-2023. godina, a o ovoj temi Vlada će raspravljati na sjednici Kolegija Vlade, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta