Bosna i Hercegovina     | 18.12.2019. 15:34 |

Njemačka podržava osposobljavanje prihvatnog centra Blažuj sa 660.000 eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber posjetila je danas tim tehničke i logističke pomoći njemačke službe "Technisches Hilfswerk (THW)" u prihvatnom centru Blažuj u blizini Sarajeva.

Po nalogu Savezne vlade, THW provodi mjere osposobljavanja prihvatnog centra Blažuj. Savezna vlada je u te svrhe na raspolaganje stavila 660.000 eura.

- Drago mi je da je THW u Blažuju na licu mjesta, kako bi pomogao svojom tehničkom ekspertizom i izgradio centar. Time će Njemačka rasteretiti ovdašnje institucije i doprinijeti adekvatnom smještaju za izbjeglice i migrante u BiH - rekla je ambasadorica Uebber prilikom posjete.

Mjere osposobljavanja koje sprovodi THW u Blažuju obuhvataju snabdijevanje vodom i strujom, ugrađivanje sanitarnih instalacija kao i grijanja, te popravke na pojedinačnim objektima i krovovima.

Kako je iz ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH saopćeno, mjere se realizuju u uskom dogovoru sa nadležnim institucijama BiH, IOM-om i trebale bi biti okončane u januaru.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada Njemačke zbog politike RS i Milorada Dodika obustavlja četiri infrastrukturna projekta u RS

Njemačka s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u RS-u

Njemačka ponovo izdvaja 95.000 eura za podršku žrtvama mina u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom