Kultura     | 22.12.2019. 13:39 |

Omerović: Centar putem glumačkih autoriteta prenosi poruke plemenitosti

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Direktor Centra kulture i mladih (CKM) Općine Centar Sarajevo Armin Omerović zadovoljan je radom Centra te s ponosom ističe ekipu koja vrijedno radi i doprinosi kredibilitetu te institucije kulture.

- Od januara ćemo kompletirati naš pozorišni repertoar u CKM-u. Polako gradimo novu interesantnu glumačku scenu, prije svega. Izlazi nam predstava 'Čorba od kanarinca' Rijada Ljutovića u kojoj igraju Sead Pandur i Sanela Pepeljak, a dio repertoara bit će i 'Porodični portret' Sabrine Begović Čorić u kojoj igraju Dragan Jovičić, Amina Begović, Faris Pinjo - kazao je.  

Produkcija dječijeg baleta 'izbacila' je predstavu 'Snježna kraljica', a više od stotinu članova baleta razvija samostalno, svoju produkciju.

- U ovom centru djeluje više od 15 škola različitog smjera, sa dobrim mentorima koji prenose znanje. Nerijetko naši polaznici postaju dio ansambala, kako plesnih tako i dio akademija. Poslijepodne, u ovom centru, ima mnogo mladih ljudi i djece. Oni šire osmijehe, zrače optimizmom - naglašava.        

Omerović je ponosan i na to što je, nakon Zagreba, u Centru kulture i mladih predstavljena i knjiga Zijaha Sokolovića 'CABAres, CABArei'. Igrana je i istoimena predstava, traje 150 minuta.  

- Centar želi da preko glumačkih autoriteta, kakav je Zijah Sokolović, prenosi poruke plemenitosti i svega što donosi glumačka igra, gluma prije svega - kazao je.  

Direktor Omerović istaknuo je i uspjeh koji je ostvarila predstava 'Prah' redatelja Miralema Zupčevića, u kojoj igraju Mirsad Tuka i Gordana Boban.

U Foto galeriji u Jelićevoj trenutno je postavljena izložba radova Vanje Lisac. Radovi su rezultat kreativnosti i entuzijazma umjetnice i njenih stalnih saradnika. Inspiraciju su pronašli u modnim trendovima, filmu, muzici, zanimljivim pričama u svemu što ih okružuje.

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo kontinuirano radi na kulturnom usavršavanju i obrazovanju stanovništva, prvenstveno djece i mladih stvarajući zdrav ambijent u kojem se potencira druženje i razmjena iskustava i znanja.

U suradnji s Općinom Centar, koja je i osnivač, osigurali su tehničke i tehnološke preduvjete za realizaciju kulturno-umjetničkih programa. Predavači godinama surađuju s Centrom kroz mnogobrojne projekte, a pedagoškim i umjetničkim pristupom doprinose razvoju talenata i afiniteta polaznika.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala i pošiljke merkantilnog krompira

U akciji 'Start' oduzeta dokumentacija, novac, skupocijeni nakit (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom