Svijet     | 18.12.2019. 18:33 |

Američki senatski komitet odobrio 'sankcije iz pakla' Rusiji

FENA Internet

WASHINGTON, 18. decembra (FENA) - Američki senatski Komitet za vanjsku politiku u srijedu je usvojio prijedlog zakona o uvođenju oštrih sankcija Rusiji, ali nije bilo nikakvih nagovještaja kada bi se paket mjera, nazvan "sankcije iz pakla" od jednog njenog predlagača, mogao naći na glasanju pred Senatom u punom sastavu.  

Za sankcije je glasalo 17 naprema pet članova komiteta koji je pod kontrolom Republikanca. Svih pet glasova "protiv" došli su od Republikanca, uključujući i predsjedavajućeg komiteta, senatora Jima Rischa, kao i Rona Johnsona, Randa Paula, Johnnyja Isaksona i Johna Barrassoa.

Prijedlog zakona moraju usvojiti u punom sastavu Zastupnički dom i Senat prije nego što bude poslan na potpisivanje predsjedniku Donaldu Trumpu.  

Poslanici, uključujući i neke od Trumpovih republikanskih kolega, insistiraju od predsjednika da zauzme oštriji stav prema Rusiji zbog navoda o izbornom uplitanju, agresiji prema Ukrajini i umiješanosti u sirijski građanski rat.

Mjeru danas usvojenu, nazvanu kao Akt o odbrani američke sigurnosti od agresije Kremlja, poznat kao DASKA, predložili su u februaru republikanski senator Lindsey Graham i Bob Menendez, vodeći Demokrata u komitetu za vanjsku politiku. Graham je nazvao DASKA-u kao "sankcije iz pakla" jer bi se njima uvele široke i stroge kazne.

Mete DASKA sankcija uključivale bi ruske banke koje podržavaju napore na miješanju u strane izbore, kibernetički sektor zemlje i novi suvereni dug. Također bi se uvele stroge mjere protiv ruskog naftnog i gasnog sektora, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu