Bosna i Hercegovina     | 19.12.2019. 09:18 |

Predstavljanje sveobuhvatnog 'Alpinističkog vodiča Velež'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Svi do sada pređeni alpinistički usponi u barijeri Veleža te hronologija penjanja na toj planini objedinjeni su u Alpinističkom vodiču Velež, autora Dragana Ilića i Emire Hukić, a bit će predstavljen večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Pokrovitelj predstavljanja vodiča je Grad Sarajevo, a organizator Planinarsko društvo "Treskavica", osnovano  1950. godine, koje je tokom postojanja bilo jedno od vodećih na području Bosne i Hercegovine po broju članova, infrastrukturi i aktivnostima koje su članovi provodili.

Moderator na promociji bit će, između ostalih, iskusni alpinista i novinar Zehrudin Isaković koji je pojasnio da je stjenovita barijera planine Velež sa svojih 14 kilometara dužine i od 200 do 400 metara visine, jedna od najdužih i najfascinatnijih na Balkanu.

Ukoliko se posmatra s Prenja, Crvnja ili neke druge okolne planine, dobije se dojam da toj barijeri nema kraja i nema tog alpiniste koji ne bi poželio da se uhvati u koštac s njenom elegantnom stijenom.

Upravo to se i događalo osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su bosanskohercegovački, slovenski, hrvatski, crnogorski i drugi alpinisti penjali prve smjerove u barijeri Veleža, a ponajviše u njenom centralnom dijelu koji se zove Botin.

Bili su to pionirski pokušaji s teškom i neadekvatnom penjačkom opremom i romantičnim entuzijazmom tog vremena, kaže Isaković, a rezultat ovih napora su brojni klasični alpinistički smjerovi, koji su vrijedni divljenja i danas.

- No, moram reći da bi svi ti veliki alpinistički smjerovi bili možda i zaboravljeni, da se nije pojavio Alpinistički vodič Velež. Upravo zahvaljujući ovoj knjizi, planina Velež i njena raskošna stjenovita barijera aktuelnizirani su na zanimljiv i zavodljiv način - dodao je Isaković.

Ta knjiga nije tek jednostavan alpinistički vodič, nego je ujedno hronika uspona, detaljno razrađenih pristupa, te obiluje mnogim informacijama o samoj planini.

- Zavodljiv, jer nema alpiniste ili 'običnog' planinara koji nakon što pročita Alpinistički vodič Velež neće poželjeti da ode i bliže se upozna sa ovom planinom i njenim stijenama - naglašava Isaković.

Alpinistički vodič Velež urađen je sa puno truda, marljivosti i ljubavi prema toj planini i njenim stijenama. On je cjelovit i precizan, a istovremeno jednostavan za korištenje. Obiluje stručnim komentarima, opisima, prilozima i fotografijama.

Posebnu i dodatnu vrijednost daju mu i tekstovi ključnih penjačkih aktera Veležove stjenovite barijere - Stipe Božića, Muhameda Šišića, Mukrima Šišića, Bojana Pollaka i Zehrudina Isakovića.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom