Bosna i Hercegovina     | 19.12.2019. 10:54 |

Počela vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Dom naroda Parlamenta Federacije BiH počeo je vanredno zajedanje na čijem su dnevnom redu dvije odluke o zaduženju Federacije kod inozemnog kreditora radi realizacije Projekta rehabilitacije i modernizacije crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina, kao i za stvaranje uvjeta poboljšanja energetske učinkovitosti u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Po završetku ovog zasjedanja planirana je redovna sjednica na kojoj se Dom naroda treba izjasniti, između ostalog, o budžetu Federacije BiH za narednu godinu, koji je jučer usvojio Predstavnički dom.

Budžet FBiH za iduću godinu predložila je Federalna vlada u skladu s budžetskim kalendarom, u iznosu  4.954.392.401 KM. U odnosu na 2019. godinu, to je iznos veći za 83 posto ili za 2,25 milijardi KM.

Osnovni razlog za ovo povećanje je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Izmjenama Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH, o kojima će se također delegati danas izjašnjavati, predviđeno je da Zavod PIO/MIO dobije status budžetskog korisnika.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona - Stipendije sportistima i trenerima

Usvojen Nacrt budžeta BPK Goražde za 2024. u iznosu od 64,5 miliona KM

Za energijsku efikasnost javnih objekata u TK 866.500 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'