Ekonomija     | 19.12.2019. 14:33 |

Novalić: Uravnotežen i likvidan budžet Federacije za 2020. godinu

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Federalni premijer Fadil Novalić rekao je delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da je federalni budžet za narednu godinu od 4.954.392.401 KM uravnotežen i likvidan, te da je u odnosu na važeći dvostruko veći zbog integracije Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet.

Finansijski plan Zavoda za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Porez na dobit je planiran u iznosu od 90,8 miliona i četiri posto je povećan u odnosu na 2019. godinu.

- Doprinosi za PIO/MIO su planirani u iznosu od 2,074 milijardi KM, a postaju prihod budžeta i od 1. januara će se uplaćivati na Jedinstveni račun trezora, a rezultat je nastavka rasta prihoda od direktnih poreza i doprinosa usljed nastavka ekonomskog rasta i fiskalne discipline - kaže Novalić.

Zakonom o izvršenju budžeta za 2020. godinu predviđeno je da se penzije isplaćuju kao drugi prioritet, odmah nakon servisiranja unutrašnjeg i vanjskog duga.

- Na ovaj način će se osigurati nepromijenjena dinamika u isplati penzija - podvukao je Novalić.

Osvrnuo se na činjenicu da je uz daljnje jačanje ekonomskog rasta po stopama od 3,5, 3,9 i 4,1 posto respektivno te uz uvećan stepen fiskalne discipline omogućen i rast prihoda od indirektnih, direktnih poreza i doprinosa.

To je, kako ističe, doprinijelo anuliranju akumuliranog deficita Zavoda PIO/MIO, ali i stabilnosti drugih budžetskih i vanbudžetskih fondova.

- Akumulirani deficit Zavoda je dostigao iznos od čak 226 miliona KM. Nakon toga, a kao posljedica rasta prihoda usljed ekonomskog rasta i bolje naplate, akumulirani deficit je u potpunosti eliminiran do 31. marta i sada Zavod PIO/MIO ostvaruje godišnji suficit od 74 miliona KM - naglasio je Novalić.

Navedeni podaci pojašnjavaju razloge za dosta relaksiraniju poziciju budžeta, koji je „uravnotežen i likvidan“. U prilog tome ide i otkazivanje nekoliko aukcija vrijednosnih papira, ali također i povlačenje samo jednog dijela sredstava (oko 207 miliona KM od odobrenih 720 miliona KM) iz Proširenog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Govoreći o najznačajnijim karakteristikama Prijedloga budžeta za 2020. godinu istakao je da je planirano 50 miliona KM za implementaciju Zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica, odnosno isplatu osnovne egzistencijalne naknade ovim kategorijama.

Sredstva u iznosu od 15 miliona KM predviđena su za nastavak sufinansiranja kreditne linije koja se realizira putem Union banke, a predviđena je za rješavanje stambenog pitanja mlađe kategorije stanovništva.

- Poticaj za poljoprivredu povećan je na 87 miliona KM, odnosno veći je za 18,3 miliona KM, što je najveći iznos dosad i u potpunosti je u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ovo je još jedan dokaz da smo poljoprivredu prepoznali kao sektor od posebnog značaja za FBiH - konstatovao je Novalić.

Transferi za raseljena lica i izbjeglice povećani su za ukupno sedam miliona KM, a transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova na razdjelu Federalnog ministarstva zdravstva planiran je u iznosu 30 miliona KM i povećan je za 24 miliona KM.

- Ova mjera je u skladu s novousvojenim dokumentom "Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019.-2022. godina“ i vezano je za finansijsku konsolidaciju zdravstvenog sektora - dodao je Novalić.

Transfer nižim nivoima vlasti je s 18 miliona KM, koliko je bilo planirano u 2019. godini, povećan na 21 milion KM i predstavlja nastavak sufinansiranja budžeta lokalnih zajednica i njihovih projekata.

U narednoj godini nastavit će se finansiranja izgradnje putne infrastrukture, odnosno autocesta i brzih cesta i u tu svrhu je planirano ukupno 115 miliona KM.

- Ovo je iznos za koji je resorno ministarstvo predvidjelo da će se u narednoj godini utrošiti, te će ostatak sredstava koja su alocirana na ranije spomenutom podračunu biti prenesena u narednu fiskalnu godinu. Naravno, puno veći iznos finansijskih sredstava za ove namjene će biti utrošen od strane Autocesta i Cesta FBiH - rekao je Novalić.

Za implementaciju zakona o zaštiti porodice s djecom planirano je 20 miliona KM, koja će se realizirati nakon usvajanja zakona, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Također, budžetom je planirano dodatnih 50 uposlenika u okviru Federalne uprave policije, što je i učinjeno.

- Budžet Federacije BiH za 2020. godinu sačinjen je na osnovu konzervativnih makroekonomskih projekcija, uvažavajući ne toliko optimistične makroprojekcije zemalja u okruženju, zemalja EU s jedne strane i poštujući i pridržavajući se principa restriktivne budžetske politike i ograničavanja rasta budžetske, odnosno tekuće potrošnje s druge strane - rekao je Novalić.

Prijedlog budžeta prati i set zakona koji se tiču integracije Zavoda PIO/MIO na trezorsko poslovanje. O njima će se, kao i o budžetu i zakonu o njegovom izvršenju izjašnjavati delegati u nastavku sjednice.

Navedena zakonska rješenja usvojio je jučer Predstavnički dom, te da bi stupila na snagu potrebno je da ih odobri i Dom naroda.   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'