Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 08:52 |

Građanke za ustavne promjene: Razgraničiti ustavne reforme od politike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Inicijativa "Građanke za ustavne promjene" povodom deset godina od neimplementacije presude "Sejdic-Finci protiv BiH", od međunarodnih institucija zahtijevaju da se pitanje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, odnosno eliminacija diskriminacije u izbornom procesu, razgraniči od svih drugih politički instrumentaliziranih pitanja ustavne reforme.

U otvorenom pismu koje su poslali međunarodnim i domaćim institucijama, traže da se implementacija presuda vodi u pravnom postupku, onako kako je predviđeno članom X Ustava, umjesto da se pretvara u politički proces.

Zahtijevaju i da se u propisanoj proceduri izmjeni Ustav BiH, usvajanjem amandmana kojim bi se, u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, uredio izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tako da svi građani uživaju puno aktivno i pasivno biračko pravo na teritoriji cijele BiH bez obzira na to da li se izjašnjavaju kao pripadnici bilo kojeg naroda ili ne i nezavisno od svog mjesta prebivališta.

Otvoreno pismo je nastalo kao rezultat zajedničkog sastanka Inicijative "Građanke za ustavne promjene" i apelanata, a poslano je na adrese relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, saopćeno je iz Inicijative.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SOS Dječija sela u BiH - Podnesena inicijativa za reviziju Zakona o hraniteljstvu u Federaciji BiH

Brčko - Učenici pokrenuli inicijativu za izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta