Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 13:05 |

Delegati PSBiH nadaju se da će po zakonu biti procesuirani povratnici iz Sirije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Nakon što je grupa državljana Bosne i Hercegovine koji su bili u kampovima u Siriji stigla je u BiH, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izrazili su nadu da će svi biti po zakonu procesuirani.

Delegat u Klubu Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) pozvao je da se prema njima odnosi u skladu s Ustavom i zakonima BiH te da se ozbiljno pozabave tim pitanjem.

- Ovdje se ne radi o pitanju koje je za dnevnu politiku, to je pitanje koje mora biti ozbiljno sagledano u skladu sa svim mogućim sigurnosnim procjenama - dodao je Bećirović.

Delegat u Klubu Hrvata Zlatko Miletić (Demokratska fronta - DF) mišljenja je da je potrebno bolje se posvetiti povratku bh. državljana sa stranih ratišta i to učiniti na potpuno drugačiji način uz koordiniran rad svih nadležnih institucija.

- Moraju se uvesti mjere prevencije, kao i koordiniran rad s tim porodicama, ženama i djecom, koja će boraviti u BiH te uspostaviti kontakt s lokalnim zajednicama - stav je Miletića.

Napomenuo je da postoji samo jedini način da se to učini i spriječi eskalacija tog problema a to je da sve policijske agencije, uključujući Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) i Tužilaštvo BiH, rade koordinirano.

Delegat u Klubu Srba Lazar Prodanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) mišljenja je također da je potrebno poštovati zakone u BiH, ali je pozvao da se to pitanje dodatno ne dramatizira.

- Vjerujem da će sigurnosne agencije raditi u skladu sa zakonom. Za sve nas u BiH potrebno je osigurati da se ne stvara atmosfera koja bi doprinijela da se bilo koje grupe dodatno radikaliziraju - zaključio je Prodanović.

Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak prošli su provjere, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar zbog daljnjih pregleda i pružanja medicinske pomoći.

Zajedno s ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a koji su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

U pripremi za povratak bh. državljana iz Sirije nekoliko mjeseci intenzivno su sarađivale brojne nadležne institucije, ministarstva, policijske i sigurnosne agencije iz BiH i međunarodni partneri. Zdravstvene i socijalne službe u BiH također su dale doprinos ovoj saradnji.

Ministarstvo će, najavljeno je, u saradnji s međunarodnim partnerima nastaviti da prati situaciju u kampovima u Siriji, gdje se nalazi još žena, djece i muškaraca iz BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo