Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 13:45 |

Zaštita autorskih prava novinara i drugih medijskih djelatnika u BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 20. decembra FENA) - Analiza o autorskim pravima novinara u BiH i program "Zaštita autorskih prava novinara i drugih medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini predstavljeni su danas u prostorijama EU Info Centra u Sarajevu.

S obzirom na to da u BiH ne postoji sveobuhvatan pregled zakonskih normi, međunarodnih deklaracija, kodeksa o autorskim pravima novinara, kao i slučajevima kršenja ovog prava, Udruženje BH novinari  su sa partnerima i uz podršku Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP) sredinom ove godine pokrenuli aktivnosti sa ciljem efikasnije zaštite autorskih prava i medija kroz unapređenja zakonskog okruženja i profesionalnih kapaciteta medijske zajednice u BiH i u skladu sa EU Direktivom o autorskim pravima iz marta ove godine.

-  U ovom vremenu ekspanzije online medija i društvenih mreža prosto više nije moguće upratiti gdje je koji sadržaj objavljen, koliko se multiplicira ono što je neko napravio i kako razriješiti problem naplate objavljivanja tih sadržaja, odnosno zaštite autorskog djela – kazala je generalna tajnica Udruženja BH novinari  Borka Rudić.

Dodala je da je to pitanje EU pokrenula još 2013. i da se u periodu do 2016. radilo se na izradi strategije koju je predložila Evropska komisija sa namjerom da se zaista uredi oblast autorskih prava na nivou članica EU, ali i izvan granica EU,  te da je starategija  bazirana na osam različitih oblasti.

U martu ove godine, kako je dodala, usvojena je EU Direktiva o autorskim pravima koja nalaže članicama EU, ali i drugim državama da svoje nacionalna zakonodavstva preispitaju i usklade sa tom direktivom.

-  S obzirom da su autorska prava oblast koja će biti predmet pregovora između BiH i EU i  usaglašavanje zakonodavstva u oblasti autorskih prava, kada jednom počnemo pregovarati o ulasku BiH, mi smo se opredijelili da pokrenemo to pitanje na nivou analize zakonodavnog okvira u BiH, da napravimo jedan multisektorski tim koji će nastaviti raditi na ovim pitanjima zajedno sa kolegama iz medijske, pravne zajednice zajedno sa nadležnim institucijama vlasti i predstavnicima međuarodne zajednice u BiH – kazala je Rudić.     

O zakonskom okviru za zaštitu autorskih i srodnih prava i  unapređenju mehanizma zaštite autorskih prava novinara i medija govorili su profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Haris Hasić, advokat Kemal Švrakić, programska direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH Ljiljana Zurovac i direktorica Sektora za emitiranje RAK-a Amela Odobašić. Posebno su naglasili potrebu edukacije medijskih djelatnika o mehanizmima zaštite autorskih prava.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'