Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 14:08 |

U BPK-u svi učenici osnovnih i srednjih škola imat će besplatan prijevoz

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. decembra (FENA) – Učenici osnovnih i srednjih škola na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koji koriste usluge prijevoza, imat će besplatan prijevoz - potvrdio je na današnjoj pres-konferenciji ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, to predstavlja veliki napredak u stvaranju optimalnih uslova za odvijanje nastavnog procesa.

- Detaljnom analizom načina organizovanja prijevoza učenika koja je uslijedila kako bi smo raspisali tender za lotove po tom osnovu, ove godine donijeli smo odluku da finansiramo u potpunosti prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola. U ove svrhe, u naredne dvije godine Vlada BPK će izdvojiti 737.000KM. Radi se o uštedi od deset i više posto i sve zavisi od broja učenika. Mi ćemo se potruditi da i ubuduće rasteretimo budžet i nađemo najbolje načine kako da provodimo procedure prijevoza učenika - kazao je Bešlija.

Pojasnio je da su napravljene uštede na nekim lotovima, tako što su škole dobile donaciju zahvaljujući kojoj će moći i same vršiti prijevoz učenika.

- Najveće uštede su napravljene u OŠ Prača gdje je obezbijeđen minibus i već od proljeća će moći prevoziti svoje učenike. Na tragu toga donijeli smo izmjene i dopune zakona po pitanju prava osnivača u kojem smo školama dodijelili šifru djelatnosti da se mogu baviti prijevozom učenika i uposlenika. I ostale škole se trude da donacijama doprinesu kvalitetnijem obrazovanju i uštedama kako bi imali više sredstava za programske aktivnosti - istakao je resorni ministar.

Najavio je da će ugovori o prijevozu učenika za naredne dvije godine, biti završeni u periodu od januara do aprila 2020. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada ŽP izdvojila 47.880 KM za prijevoz učenika

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'