Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 15:49 |

Model za efikasnije procesuiranje krivičnih djela u oblasti trgovine ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Model Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, koji bi trebao ubrzati procesuiranje ovih kaznenih djela, predstavljen je danas, na sastanku koji su organizirali Tužiteljstvo BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo pravde SAD/OPDAT pri Ambasadi SAD u BiH.

Sastanak je otvorila glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, a organiziran je u okviru aktivnosti reforme koordinacionih mehanizama u borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa preporukama za poboljšanje rada institucija i agencija za provođenje zakona u BiH.

Predstavnici institucija pozvani su da dostave prijedloge za predstavnike, odnosno kontaktne točke iz svojih institucija u okviru Mreže.

Aktivnosti koje se provode su pokrenute radi primjetne prisutnosti ove vrste kaznenih djela u BiH i regionu, kao i novih pojavnih oblika i načina izvršenja ovih kaznenih djela, naročito u okviru povećanih ilegalnih migracija na području BiH, koja zahtjevaju pravovremenu i koordiniranu reakciju institucija i agencija za provođenje zakona.

Aktivnosti na uspostavi mreže, trebaju pomoći u segmentu poboljšanja statusa Bosne i Hercegovine u borbi protiv trgovine ljudima, približavanju BiH europskim integracijama, kao i poboljšanju statusa BiH na međunarodnim listama i analizama iz navedene oblasti.

Sastanaku su prisustvovali glavni tužitelji i rukovoditelji policijskih agencija sa razina države, entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te dužnosnici međunarodnih organizacija, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na području BiH identifikovana i zbrinuta djevojčica, žrtva međunarodne trgovine ljudima

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

KS - U 2023. evidentirana dva slučaja trgovine ljudima i jedan slučaj krijumčarenja ljudi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'