Regija     | 21.12.2019. 16:35 |

Crna Gora: Tisuće ljudi na skupu protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti

FENA Agencije

NIKŠIĆ, 21. prosinca (FENA) - Vjerski skup protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u subotu u Nikšiću organizirala Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a koji je najavljivan kao rizičan po javni red i mir, prošao je mirno i bez incidenata, a okupio je, prema procjeni crnogorske policije, oko 6 tisuća građana. 

Mitropolit crnogorsko primorski Amfiloije u obraćanju okupljenim vjernicima rekao je da crnogorska vlast predloženim zakonom želi SPC-u oteti hramove. 

"Ovi suvremeni bezumnici hoće oteti hramove za sebe. Ni Turci nisu radili što ovi bezbožnici žele. Oteti crkve i dati ih sektama. Ova grupa bogataša, bivših titoista, opljačkala je sva poduzeća, a sada hoće i hramove. Neće moći", poručio je Amfilohije.

U proglasu koji je pročitao episkop dioklijski Metodije navedeno je da je prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti "zakon protiv pravoslavlja", prenosi Hina.

"Danas u Crnoj Gori vlast hoće na mjesto Boga postaviti sebe i partijsku državu. Danas u Crnoj Gori država ne dopušta Ustavom zagarantiranu slobodu vjere, naročito pravoslavnoj crkvi", navodi se u proglasu.

Srpska pravoslavna crkva zahtjeva da crnogorska vlada s njom kao, što je to učinila s Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, zaključi Ugovor kojim bi se regulirala pitanja od zajedničkog interesa.

Crnogorska policija je, kako je priopćeno nakon skupa, "postupala organizirano, profesionalno i odgovorno shodno zakonskim nadležnostima i ovlastima“. 

Na graničnom prijelazu Vilusi nedaleko Nikšića crnogorski graničari nisu dozvolili vjernicima iz Republike Srpske da uđu u Crnu Goru.

Crnogorski zastupnici sljedeći tjedan trebali bi raspravljati i izjasniti se o zakonu o slobodu vjeroispovijesti koji predviđa da svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918., a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, budu prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago.

Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori koja posjeduje oko 700 vjerskih objekata.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana