Bosna i Hercegovina     | 22.12.2019. 15:55 |

Šarović: Dodik jednim potpisom razvlastio RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 22.decembr (FENA) – Za daljnje usvajanje odluka o integrisanju Bosne i Hercegovine u NATO, odluke će donositi isključivo institucije na nivou BiH, dok se Republika Srpska potpuno razvlašćuje, rekao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Dodao da se to jasno vidi iz u petak objavljenog dokumenta – Programa reformi.

Optužio je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je odgovoran, jer se RS potpuno razvlašćuje iz procesa odlučivanja o Programu reformi.

Predsjednik SDS je rekao da je Dodik svojim potpisom dao saglasnost na dokument, u kome se na više mjesta ponavlja da su euroatlantske integracije jedan od spoljnopolitičkih ciljeva BiH kao i da BiH preuzima obavezu učešća u zajedničkim vježbama, ali i vojnim intervencijama u trećim zemljama.

- Sporno je i što se „Programom reformi BiH“ pravno "betonira" postojanje Suda i Tužilaštva BiH i VSTS-a, ali i najavljuje uspostava nove sudske instance na nivou BiH - Apelacionog suda BiH“ – kazao je Šarović, danas u Bileći.

Ponovio da je Dodik potpisao dokument koji predviđa mjere kojima se traži uticanje na javnost u cilju podrške euroatlanstkim integracijama, tj. priključenju NATO kao i da će sektor nauke sa nivoa RS djelovati u cilju daljnjeg razvijanja partnerstva, sve do priključenja u NATO.

- Preuzeta je obaveza potpunog usklađivanja Oružanih snaga BiH sa NATO standardima, predviđa se da osnove bezbjednosne politike čine aktivno učešće u euroatlanstkim procesima, posebno EU i NATO kao i da u odbrambenom planiranju BiH mora da "ispunjava obaveze na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama – naglasio je predsjednik SDS-a, koji je danas posjetio Opštinski odbor SDS Bileća.

Smatra da je najveća Dodikova izdaja pristanak da se vojna imovina, „koju smo do sad uspjeli sačuvati, sada knjiži na Ministarstvo odbrane BiH kao i to da se BiH ovim dokumentom od 2023. obavezuje da će svoje vojnike a samim tim i vojnike srpske nacionalnosti, staviti na raspolaganje NATO-u za vojne intervencije u trećim zemljama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom