Svijet     | 23.12.2019. 09:00 |

Sirija - Ubijeno devet civila u Idlibu u ruskim zračnim napadima

FENA Internet

ILDIB, 23. decembra (FENA) - Najmanje devet civila ubijeno je u napadima koje su ruske zračne snage izvele na području sjeveroistočne sirijske provincije Idlib koja je prošle godine proglašena zonom deeskalacije, javlja Anadolija. 

Civilna zaštita iz Idliba javlja da su ruski bombarderi protekle noći gađali naselja Maarat al-Numan, kao i nekoliko sela na jugu Idliba.

Isti izvori javljaju da su ruski avioni bombardirali i lokalitete smještene na ruti kojom desetine hiljada civila sa juga Idliba bježe ka sirijsko-turskoj granici.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo nove napade na Rafah, uprkos pozivima na prekid vatre

Ruski napadi na Kijev i Lviv, raketa narušila zračni prostor Poljske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo