Svijet     | 23.12.2019. 13:01 |

Preminuo zapovjednik alžirske vojske, general Ahmed Gaed Salah

FENA Internet

ALŽIR, 23. decembra (FENA) - Zapovjednik moćne alžirske vojske, general pukovnik Ahmed Gaed Salah, koji je igrao ključnu ulogu u obaranju s vlasti dugogodišnjeg predsjednika Abdelaziza Bouteflike, preminuo je, javili su u ponedjeljak državni mediji.

Smrt 79-godišnjeg generala dolazi u vrijeme masovnih protesta širom najveće afričke zemlje u kojima građani traže da vladajuća elita podnese ostavke i da se uticajna vojska povuče iz politike.

Njegova smrt, ipak, ne bi mogla donijeti veće promjene u alžirskoj ekonomiji i politici, jer on ima brojne nasljednike u vojsci koja je ostala jedinstvena prema tome kako se baviti s protestima.

Predsjednik Abdelmadjid Tebboune objavio je da će zapovjednik kopnenih snaga, general Said Chengriha, postati vršilac dužnosti načelnika Generalštaba oružanih snaga.

Značaj vojske istaknut je prošle sedmice inauguracijom Tebbounea, koji je pohvalio generala Gaeda Salaha i uručio mu orden zasluga za narod odmah nakon što je položio zakletvu.  

Uskoro nakon izbijanja masovnih protesta u ovoj godini, Gaed Salah je u televizijskom govoru zatražio od predsjednika Bouteflike da odstupi s vlasti, što je dovelo do brze ostavke veteranskog čelnika.

Vojska je potom podržala niz hapšenja Bouteflikinih saveznika i poslovnih ljudi u okviru antikorupcijske kampanje koja je u široj javnosti smatrana čistkama suparnika vojske unutar vladajućeg sistema.

To je, međutim, bilo nedovoljno da udovolji običnim Alžircima, od kojih su mnogi počeli tražiti ostavku Gaeda Salaha i pozivati vojsku da se distancira od upravljanja velikim izvoznikom prirodnog gasa. Jedna od konstanti tokom trajanja protesta bila je parola "Želimo civilnu državu, ne vojnu državu", prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Umrla Vera Svoboda

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta