Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 13:48 |

Vlada FBiH o finansiranju projekata od značaja za razvoj kantona i gradova

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) -  Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, razmotriti prijedloge odluka o raspodjeli dijela sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu finansija, na ime finansijske pomoći budžetima i finansiranje projekata od značaja za razvoj kantona u iznosu od 1.625.000 KM i 3.325.000 KM na ime finansijske pomoći, te finansiranje projekata od značaja za razvoj gradova i općina.

Bit će razmotrena i raspodjela sredstava kantonima, gradovima i općinama u iznosu od 3.000.000 KM s ciljem poticanja razvoja biljne proizvodnje, a po Zaključku Parlamenta FBiH.

 Ove odluke zasnovane su na izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2019. godinu kojima su sredstva tekućih transfera kantonima i općinama uvećana za 8.000.000 KM.

Bit će razmotrene i inicijative da se kontinuirani mjerači glukoze u krvi uvrste na pozitivnu listu ortopedskih pomagala sa indikacijom diabetes melitus TIP1 na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH kao i da bude formiran službeni registar oboljelih od dijabetesa kao i za obezbjeđenje sredstava budžeta Federacije BiH za 2020. godinu (putem Fonda solidarnosti Federacije BiH ili na neki drugi način) za finansiranje ili sufinansiranje posebne vrste zavojnog materijala za oboljele od bulozne epidermolize.

Na dnevnom redu su i prijedlozi dvije odluke o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele za pomoć u liječenju boraca-branitelja i za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija kojima je unutrašnjom preraspodjelom predviđeno  povećanje ovih sredstava za ukupno 1,2 miliona KM.

Federalna vlada će razmotriti i prijedlog zaduženja Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo - Dio 2  u iznosu od 20.000.000 eura.

Vlada FBiH će se izjasniti o prijedlogu izdvajanja finansijskih sredstava s pozicije „Tekuća rezerva Vlade Federacije" iz Budžeta FBiH općinama Žepče i Olovo u ukupnom iznosu od 330.000 KM.

 Danas će biti razmotren prijedlog Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH i Prijedlog strategije saradnje sa iseljeništvom Federacije BiH za period 2020. - 2024. godina.

 Vlada FBiH na dnevnom redu ima i prijedlog za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve i to 60.000 KM za nabavku peleta u sezoni 2019.-2020. Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i 40.000 KM za podršku u radu Pučke kuhinje Mostar, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

 URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo